El Paranimf de la Nau es rendeix a Pablo Ruz

A l'acte va ser presentat per Mónica Oltra qui va apel·lar a una administració de justícia valenta, independent i que investigue sense traves

Guardar

conf_ruz_01_
conf_ruz_01_

El Paranimf del Centre Cultural La Nau de la Universitat de València es va rendir ahir al jutge i ex magistrat de l'Audiència Nacional, Pablo Ruz. En el Dia Mundial Contra la Corrupció, la Conselleria de Transparència, Responsabilitat Social i Participació va organitzar, dins del Fòrum d'ètica pública i democràcia, la xarrada 'La recerca de les causes de la corrupció' a càrrec d'un dels jutges més prestigiosos en este camp dels últims anys. L'acte va ser presentat per la vicepresidenta i portaveu del Consell, Mónica Oltra i a ell també van acudir el conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, Manuel Alcaraz, la consellera d'Agricultura, Medi ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián.

En la seua presentació, Oltra va enaltir la trajectòria de Pablo Ruz comparant-ho amb un estel fugaç que brilla en un firmament que veiem cada dia. Segons la vicepresidenta, el jutge transmet coherència, integritat personal i professional doncs viu i exerceix la seua professió conforme a les seues conviccions. Oltra va enaltir la meteòrica carrera de Ruz, ja que durant els 5 anys en els quals va anar magistrat de l'Audiència Nacional, va instruir alguns dels processos de corrupció que passaran a la història del nostre país com els més greus dels últims temps. Per exemple, el cas Gürtel, els papers de Bárcenas o el cas Pretòria.

Durant la seua intervenció, la vicepresidenta del Consell va argumentar que "el paper de la justícia és necessari per a establir les responsabilitats penals, però la decència no la marquen els tribunals. L'ètica pública està per damunt i, per açò, l'important és tenir un bon sistema immunitari que repel·lisca estos casos de corrupció. De la mateixa manera, es necessita establir mecanismes d'autocontrol i de control extern, de transparència, d'ètica pública i de bon govern, tal com està impulsant el Consell". Oltra va comparar la democràcia actual com un malalt al qual li ha entrat un virus i per açò el que cal aconseguir és tenir una "administració de justícia valenta, independent i que investigue sense traves els casos de corrupció. La corrupció, en política, és la conseqüència d'una democràcia malalta que té afeblits els seus mecanismes de control".

 

Falta de mitjans i especialització en els casos de corrupció

Gens més prendre la paraula, Pablo Ruz va agrair les paraules, "quasi poètiques", de Mónica Oltra en referència a la seua persona i la seua carrera. D'igual manera va agrair a les diferents institucions la seua presència en el Paranimf de la Nau, una sala que, segons va confessar, li havia impressionat i encantat. L'ex magistrat de l'Audiència Nacional va posar l'accent durant el seu discurs en "la falta de mitjans i d'especialització per a la recerca dels casos de corrupció. La recerca d'un jutge mai serà eficaç sense un cos de qualitat, dotat de perits comptables i experts informàtics, entre altres". A més d'estos, Ruz va apuntar altres problemes amb els quals els jutges que instrueixen este tipus de casos s'enfronten com poden ser la indefinició dels delictes de corrupció, la corrupció sistèmica a causa de les males pràctiques o el desemparament amb el qual es troben els delators d'estos casos. De la mateixa manera, el jutge va advocar per la creació d'una unitat a l'estil de la Fiscalia Anticorrupció amb la qual resultaria més 'fàcil' investigar este tipus de casos, sobretot els macrojudicis.

Pablo Ruz va dividir la seua conferència en set aspectes fonamentals que haurien de reformar-se i adaptar-se a les noves circumstàncies i casos amb la finalitat d'aconseguir una justícia més àgil, pràctica i moderna. Entre ells estava el fet de la demora en l'índole processal, els processos s'allarguen molt en el temps. El desemparament al qual es veuen sotmesos els delators dels diferents casos fins i tot afectant no solament a ells sinó als seus familiars i reunits. La possibilitat de limitar la intervenció de les parts amb la finalitat d'agilitar els processos, exemple d'açò la limitació de la figura de l'acusació popular. En quart lloc va nomenar la característica dels aforaments de determinats càrrecs públics i persones. També va assenyalar la necessitat d'empoderar la instrucció dotant-la de mitjans, de perits i experts que ajuden en la recerca. En sisé i seté lloc va nomenar la importància d'agilitar la cooperació internacional i la cooperació amb les diferents entitats financeres (sobretot dels paradisos fiscals) amb la instrucció amb la finalitat de poder agilitar els tramites. Després d'explicar estes set idees bàsiques per a aconseguir una justícia més moderna, el jutge Pablo Ruz va contestar a les preguntes i els dubtes dels allí presents, acomiadant-se donant les gràcies de nou per l'oportunitat d'haver celebrat el Dia Mundial Contra la Corrupció.

Arxivat a:

Destacats