El Museu Valencià d'Etnologia presenta el Festival Etnomusic 2017

Tres artistes valencians, dos nacionals i tres internacionals composen el cartell d’enguany, des del 27 d’abril fins el 15 de juny

Guardar

presentacio-etnomusic
presentacio-etnomusic

La presentació del Festival Etnomusic 2017 tingué lloc ahir a la Sala Alfons el Magnànim de la Beneficència. El programa d'enguany presenta 8 concerts gratuïts, de la mà dels següents artistes – valencians, nacionals i internacionals – nomenats cronològicament segons dia d'actuació: Kilema, referent de la música de Madagascar; Benito Cabrera, mestre del timple i la música canària; Davide Salvado, un nou valor de la música gallega; Ramiro Naka, artista que barreja els gèneres més diversos com a mostra de l'heterogeneitat pròpia de la seua Guinea Bissau; Efrén López Quartet, integrat pel valencià Efrén López amb tres de les seues col·laboradores habituals; Mara Aranda, valenciana coneguda internacionalment sobre tot pel seu tractament de la diàspora sefardí; Mara, artista de la música de les diferents parts de Portugal; i el grup Xiromita Trad Project, que incorpora el millor del panorama musical valencià.

Com es pot deduir pel programa, es tracta d'una aposta per la cultura tradicional i la diversitat cultural, pel coneixement d'aquestes i de com s'expressen a través dels seus propis estils de música, diferents a cada racó del món – i del país. Però aquesta cultura tradicional, com la societat, no només presenta característiques autòctones, sino també mostra el pas del temps i la barreja d'influències. És per això que el Festival pretén presentar una lectura nova, moderna, de la música tradicional i amb aquest objectiu tria diferents artistes, que "han de tindre alguna cosa que aportar", sobre tot respecte a novetats, apuntava Paco Valiente, coordinador artístic del projecte.

Per aquest motiu, el Festival Etnomusic forma part del cicle anual d'activitats culturals del Museu Valencià d'Etnologia, amb el suport de la Diputació de València. L'Institut Francés de València també ha col·laborat patrocinant l'actuació de Ramiro Naka i, tal i com afirmava el director d'aquest Institut, Gérard Teulière, és un programa "de gran diversitat cultural", necessari per promoure la diversitat lingüística, que és un dels objectius de la UNESCO. El món no deuria acabar dominat per una única llengua, i per aquesta raó actes com el Festival Etnomusic afavoreixen la diversitat – i riquesa – cultural.

L'anterior edició d'aquest festival va tindre un gran èxit, amb la participació de més de 1800 persones i les entrades de tots els concerts esgotades; tal va ser la magnitud que fins i tot hi va haver gent que no va poder entrar per haver cobert l'aforament limitat del pati del Museu. Atés aquesta gran acollida, enguany s'han programat dos concerts més, sumant un total de huit, amb l'esperança que hi haja entrades per a tots els qui vullguen gaudir d'aquestes actuacions. Respecte a açò, Xavi Rius, diputat de Cultura, ha expressat el seu desig, i esperança, que més endavant siguen els Ajuntaments els que impulsen i organitzen aquest tipus d'actes culturals; d'aquesta forma, la Diputació podrà "posar en valor altres aspectes culturals".

València Extra s'ha interessat pels criteris, més enllà de la interpretació vanguardista de la música tradicional, que s'han tingut en compte a l'hora de seleccionar els grups de música que actuaran a aquest festival enguany. Francesc Cabañés, representant del Museu Valencià d'Etnologia, afirma que els arriben moltes propostes i han de triar-les, sobre tot, tenint en compte les limitacions, tant pressupostàries com del propi Museu, ja que, "encara que ens agradaria", no poden dedicar tota la seua oferta cultural a la música sinó que "ha de ser un complement" d'aquesta.


Els concerts es celebraran al Museu Valencià d'Etnologia (patis del Centre la Beneficència), cada dijous des del pròxim 27 d'abril fins el 15 de juny i sempre a partir de les 20:15h. L'accés és totalment gratuït, prèvia adquisició d'entrades. Per aconseguir les entrades - màxim 2 per persona - cal recollir-les al Museu Valencià d'Etnologia, a partir del dimarts anterior a cada concert, de 10 a 20h.

Destacats