El Museu Valencià d’Etnologia celebra una revetla al caliu de fogueres i de la narrativa oral valenciana

«Al caliu de les paraules» reunirà aquest proper dissabte contistes com Vicent Cortés, Llorenç Giménez o Susu Benítez per recitar romanços, brindis i cançons festives que rememoraran una tradició d’arrelament popular

El Museu Valencià d’Etnologia celebra una revetla al caliu de fogueres i de la narrativa oral valenciana
25/01/2017 -

El Museu Valencià d’Etnologia ha organitzat per al proper dissabte, 28 de gener, la trobada-revetla popular nocturna Al caliu de les paraules, un esdeveniment ideat per a gaudir de la festiva i variada narrativa valenciana de tradició oral. Contes i cants al voltant de tres fogueres, escenaris fets a la mesura humana de l’art de cantar i escoltar, en què el regal de la paraula contada i cantada de l’hivern es rememorarà com antany.

Amb aquesta iniciativa, el Museu Valencià d’Etnologia recupera una activitat popular i, alhora, rica des del punt de vista antropològic. A les 21:00 hores s’obriran els accessos al museu. Posteriorment es realitzarà un sopar de pa i porta i s’iniciaran contades simultànies en tres fogueres diferents ubicades als patis del mateix Museu Valencià d’Etnologia. Acte seguit es repartirà mistela i pastes. I al voltant de la mitja nit tindrà lloc una contada general de contes curts, amb la participació de narradors professionals i del públic assistent.

En l’acte prendran part els contistes Vicent Cortés, creador del cicle Al Calor de las Palabras de Chelva, així com Llorenç Giménez i Susu Benítez, els quals distingiran els assistents amb contes i romanços de tradició oral valenciana, brindis i cançons festives. Així mateix, també hi intervindran tres contistes no professionals de la Serrania.

L’accés i participació en l’acte resultarà totalment lliure i gratuït fins completar l’aforament. Les entrades es poden recollir des de hui mateix al vestíbul del Museu Valencià d’Etnologia.

 

Una tradició popular

El fet de contar històries, contes i acudits, esdevé de molt abans de la popularització dels monòlegs, actualment amb gran predicament a la televisió i els teatres. Des de sempre, al voltant de la llar, els majors han contat històries i contes tradicionals als més menuts i també entre adults.

Es tracta d’històries menudes, fantàstiques o quotidianes, relats humorístics i crítics, quasi sempre pegats a la vida quotidiana del món rural, que servien per congregar els veïns i veïnes de les localitats al voltant d’una foguera durant les festivitats (sants i santes) dels mesos de gener i febrer, especialment a les zones de muntanya i de secà.

Notícies relacionades

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

prevencion accidentes ciclistas
sona la dipu
biopark
ACST Torrent
Aplicacion movil
Anunciate en Valencia Extra