El Magnànim presentà el llibre «La violència política contra les dones (1936-1953)»

El volum d’Antoni Simó i Ricard Camil Torres pretén fer justícia amb aquelles dones valencianes que patiren presó en la guerra i la postguerra

Guardar

dones-empresonades_01
dones-empresonades_01

La Institució Alfons el Magnànim ha presentat el llibre La violència política contra les dones (1936-1953). El cas de la privació de llibertat a la província de València.L’acte, celebrat alCol·legi Major Rector Peset de València, va estar introduït per Vicent Ferri, cap de publicacions de la Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació, qui destacà el gran treball d’investigació dut a terme per Antoni Simó i Ricard Camil Torres i que té com a resultat aquest nou volum.

En el mateix, els autors parlen de la situació de milers de dones valencianes a la presó, tant durant el període republicà com en el franquista, revelant les diferències d’ambdues etapes i recaptant informació sobre la procedència, l’edat o la filiació política de les empresonades.

Acte seguit intervingué la professora i escriptora Carme Miquel, qui va incidir en la importància de «posar ulls, boca, cara i noms a milers de les dones que foren privades de llibertat i patiren tota mena d’injustícies»durant la Guerra Civil i la postguerra.

Ricard Camil Torres, per la seua part, agraí al Magnànim el fet d’haver apostat per un llibre com aquest, «tan necessari per a la memòria de la societat valenciana», va indicar. Mentre que Antoni Simó, l’altra meitat d’aquest tàndem d’investigadors, contà de primera mà com varen començar el projecte, com varen enfrontar-se a la lectura i estudi dels milers d’arxius, fitxes i dossiers de totes les dones empresonades en aquella època i com varen ser els dos anys que dedicaren a la recol·lecció de les dades als arxius emmagatzemats a la presó de Picassent.

Arxivat a:

Destacats