El departament València-Hospital General implantarà un programa d'exercici físic en els seus centres de salut

Guardar

640px-valencia_hospital_general_universitari
640px-valencia_hospital_general_universitari

El projecte ACTIVA 'Avaluació de la repercussió de l'exercici físic sobre el control de les patologies cròniques, la qualitat de vida i la despesa sanitària' s'implantarà en els centres de salut urbans del departament València-Hospital General, dependent de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública. A continuació s'anirà estenent a la resta dels centres que integren el mateix departament de salut.

Aquest projecte té com a objectiu la formació de pacients experts en exercici físic mitjançant la realització d'un curs denominat 'Ensenyar a ensenyar', impartit per professionals de l'Activitat Física i l'Esport, que es desenvoluparà durant el mes de febrer del 2017.

A més, aquesta iniciativa ha sigut reconeguda amb el premi Doctor López Blat pel seu marcat caràcter social, al qual se li ha concedit una dotació de 15.000 euros.

Els beneficis de l'activitat física sobre l'estat de salut en la població general estan establits des de fa temps, també d'una manera particular en les persones majors, "de manera que aquelles que realitzen exercici físic de forma regular tenen una millor mobilitat i un menor risc de mortalitat que les persones sedentàries de la seua mateixa edat. Tot açò es veu potenciat quan es realitza l'exercici físic en grup gràcies a la creació de suports socials i a la identificació entre iguals", ha assenyalat Carolina Mir, metge de família del Centre de Salut de Fuensanta i guardonada en aquesta modalitat del premi Doctor López Blat.

L'exercici físic, adaptat a l'edat i malalties dels pacients, és una de les eines eficaces per a retardar la progressió de l'ancià a l'estat de fragilitat, millorar el benestar psicològic i al mateix temps retardar la pèrdua de memòria, per la qual cosa aconseguir que els pacients majors ho realitzen de forma sistemàtica i correcta és essencial.

Segons ha explicat Mir, el projecte ACTIVA pretén avaluar "les diferències entre pacients actius i sedentaris en variables clíniques, qualitat de vida i despesa sanitària, així com el nivell de coneixement adquirits amb la realització del curs i la repercussió en nombre de participants i impacte en els diferents centres de salut integrats en el projecte".

Els participants en aquesta iniciativa provenen dels centres de salut urbans dependents de l'Hospital General de València, i una vegada es formen amb aquest curs podran monitorar grups de gimnàstica per a persones majors en les seues respectives zones bàsiques de salut.

El curs que es va impartir constarà de 10 sessions, dues a la setmana, d'una durada aproximada de 60 a 75 minuts, amb una part inicial teòrica i la resta pràctica. Els exercicis que es van realitzar són suaus i no requereixen cap preparació física específica prèvia.

"Aquest projecte que anem implantar en els pròxims mesos es basa en l'experiència que hem dut a terme en el Centre de Salut Fuensanta, denominada 'Benestar en moviment' i que ha aconseguit incloure a més de 100 persones majors de 65 anys en grups de gimnàstica liderats per un pacient expert en exercici físic, amb resultats de millora de la qualitat de vida percebuda pels pacients integrats en els grups de gimnàstica i reducció de la despesa en fàrmacs crònics analgèsics i psicofàrmacs", ha conclòs Mir.

La iniciativa 'Benestar en moviment' va ser reconeguda amb el primer accèssit del Premi NAOS 2015 en l'àmbit sanitari.

Destacats