El Consell Valencià de Cooperació aprova la nova fulla de ruta de la cooperació valenciana fins 2020

Guardar

22reunion_transparencia
22reunion_transparencia

El Consell Valencià de Cooperació ha aprovat en sessió plenària l'IV Pla Valencià de Cooperació al Desenvolupament 2017-2020, nou full de ruta de la cooperació valenciana en els pròxims anys.

El conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, Manuel Alcaraz, ha destacat que aquest pla "suposa un canvi important que marca la renovació de la cooperació valenciana cap a un model més innovador, plural i construït entre totes i tots".

Alcaraz ha presidit el Consell Valencià de Cooperació i Desenvolupament que ha aprovat l'IV Pla Valencià de Cooperació al Desenvolupament 2017-2020, reunió en la qual també ha participat la secretària autonòmica de Transparència, Zulima Pérez, i el director general de Cooperació, Federico Buyolo.

Per a Alcaraz "aquest pla s'integrarà com un document bàsic de la Generalitat, després de la seua aprovació en el pròxim ple del Consell, la qual cosa ens permetrà ser molt més dinàmics i flexibles en matèria de cooperació, per exemple, a l'hora de definir les àrees d'on es proposa una cooperació més activa".

En aquest sentit, el conseller de Transparència ha afirmat que la nova programació "va a permetre que la cooperació valenciana s'expandisca per tot el món en aquelles zones on més ho necessiten i al mateix temps millor podem arribar".

Alcaraz ha destacat que aquest nou pla "fixa l'estratègia de cara als pròxims anys i naix d'un procés de concertació estratègica, participatiu i inclusiu, amb les ONGD i el conjunt d'agents de cooperació, a més d'haver arreplegat les aportacions de la societat valenciana".

El nou pla 2017-2020 fixa els objectius i prioritats a la Comunitat, les modalitats, prioritats geogràfiques i recursos pressupostaris que orientaran les accions de cooperació al desenvolupament en relació amb cinc eixos centrals de l'Agenda 2030: planeta, persones, prosperitat, pau i aliances.

L'elaboració del mateix, alineat amb l'Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible aprovada al setembre de 2015 per Nacions Unides, és el resultat d'un procés de treball conjunt entre tots els agents implicats. Per a açò, s'han definit els objectius, eixos i línies estratègiques que guiaran la cooperació valenciana en els pròxims anys.

Així mateix, la Conselleria de Transparència va obrir a consulta pública a través d'un fòrum virtual el nou Pla Director per a arreplegar opinions i propostes de la ciutadania en relació a la cooperació al desenvolupament, aportacions que han sigut considerades en el document que avui es presenta.

Els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) constitueixen un compromís per a la Comunitat, atès que l'Agenda 2030 és per primera vegada universal, la qual cosa suposa que els seus objectius afecten a totes les regions. Suposen, per tant, una nova oportunitat per a aconseguir principis que segueixen vigents, com caminar cap a un món en el qual s'eradique la pobresa i les desigualtats, a més de minimitzar les vulnerabilitats de les poblacions marginals.

Destacats