El Consell recorda la prohibició de llançar material pirotècnic en terrenys forestals o a menys de 500 metres d’ells

El Consell recorda la prohibició de llançar material pirotècnic en terrenys forestals o a menys de 500 metres d’ells
21/08/2016 -

El Consell recorda que està prohibit el llançament de coets, globus o artefactes de qualsevol classe que continguen foc o puguen produir-ho, en terreny forestal, en les zones limítrofes o a una distància inferior a 500 metres.

Així ho estableix la llei 3/1993, de 9 de desembre, Forestal de la Comunitat Valenciana, en l’article 57, que, com a mesura precautòria general, prohibeix l’ús del foc en els terrenys forestals de la Comunitat Valenciana i el reglament que ho desenrotlla en el decret 98/1995, de 16 de maig, del Govern valencià.

Els incidents ocasionats per espectacles pirotècnics i per llançament de coets, tant per part d’adults com de menors, són a causa d’una negligència o a causes accidentals. En els últims 10 anys s’han produït un total de 56 incendis per estos motius.

El perill dels castells i les ‘mascletàs’ aèries per al terreny forestal resideix en què es desprenen diversos punts de foc en cada explosió i que, a més, aconsegueixen llargues distàncies. L’altura màxima d’un efecte pirotècnic depén del seu calibre (diàmetre) , que sol anar des dels 60-70 m per a carcasses xicotetes (50 mm de diàmetre) , fins als 340 m, per a carcasses grans (350 mm de diàmetre).

Per a comprovar si el punt de llançament d’un castell o mascletà aèria es troba a menys de 500 metres del terreny forestal, i en conseqüència prohibida per la normativa de prevenció d’incendis forestals, es pot consultar el visor cartogràfic de la Generalitat: el visor cartogràfic de la Generalitat.

A més, el material pirotècnic usat en ‘passejades’, ‘correfocs’, ‘despertades’ o qualsevol altra modalitat tradicional es troba regulat en l’àmbit autonòmic pel decret 19/2011, de 4 de març, del Consell, pel qual es reconeix el caràcter religiós, cultural o tradicional de les manifestacions festives celebrades en la Comunitat Valenciana en què s’utilitzen artificis de pirotècnia. També hi ha un reglament d’articles pirotècnics, i les seues instruccions tècniques complementàries, d’àmbit nacional.

En les urbanitzacions que es troben en la interfície urbà-forestal, és convenient extremar les precaucions i advertir del risc que suposa l’ús de foc, llançament de coets, globus o artefactes que continguen foc.

En este cas, cal disposar de mitjans d’autoprotecció, per si ocorreguera algun incident o fuga de material pirotècnic, i ser conscients que la presència de mitjans d’extinció no exclou de les obligacions i regulacions en l’ús d’este material. És convenient que l’entitat organitzadora, dispose d’un esdeveniment alternatiu, per si, arribat el cas, no s’autoritzara l’ús del material pirotècnic.

A més, si la manifestació festiva en què s’utilitza material pirotècnic no llançat, o amb foc terrestre, o estàtic es realitza a menys de 500 metres del terreny forestal, requereix, entre altres, autorització de la Direcció Territorial de la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenrotllament Rural.

No obstant això, en el cas que es decrete nivell 3 de preemergència, quedaran suspeses totes les autoritzacions concedides per a activitats en la muntanya o a menys de 500 metres.

tags
Compartir

Notícies relacionades

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

prevencion accidentes ciclistas
sona la dipu
biopark
ACST Torrent
Aplicacion movil
Anunciate en Valencia Extra