El Consell manté en el Pla Econòmic Financer de 2016 la reivindicació política dels 1.325 milions com a millora en el finançament

Guardar

El Consell manté en el Pla Econòmic Financer 2016-17 presentat al Ministeri d'Hisenda la reivindicació política dels 1.325 milions com a millora en el finançament autonòmic, segons ha destacat el conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, qui ha lamentat "l'actitud del Govern central en les negociacions del Pla d'Ajust i del Pla Econòmic Financer en evidenciar la seua negativa a proporcionar als valencians el finançament que els correspon simplement per a mantenir el nivell de despeses de l'any anterior, que situa per sota de la mitjana de les autonomies".

El titular d'Hisenda ha fet aquestes declaracions arran de què la AIREF haja difós la seua anàlisi dels Planes Economicofinancers (PEF)2016-17 de les comunitats autònomes, entre elles la valenciana.

Soler ha subratllat que va ser el Ministeri d'Hisenda el que va imposar a la Generalitat que, en la previsió de tancament dels ingressos de 2016, no s'inclogueren els 1.325 milions sota l'advertiment que, en cas contrari, no s'aprovaria el Pla d'Ajust ni el PEF i es mantindria el bloqueig d'1.500 milions del FLA ordinari i extraordinari, una actitud amb la qual el ministeri ha "causat de forma irresponsable un sofriment als milers de proveïdors i pimes valencianes".

"Va ser el ministeri el que a data de 17 de juny donava ja per fet que no pensa reformar el sistema de finançament ni realitzar una transferència extraordinària perquè els valencians disposen del mateix finançament per habitant que el conjunt dels espanyols". Es dóna la circumstància que, a més, a aqueixa data encara no s'havien celebrat eleccions i aquesta decisió podia haver depés d'un altre Executiu. "El Govern de Rajoy va expressar clarament quin és la seua voluntat cap als valencians, als quals en el seu moment va prometre millorar el finançament".

Malgrat açò, en el document del PEF el Consell ha mantingut la reivindicació dels 1.325 milions com a millora del finançament autonòmic perquè ho considera una bandera irrenunciable per als valencians. "La dignitat dels valencians i dels serveis públics bàsics de qualitat estan per sobre de tot", ha emfatitzat el conseller.

Així, el document remés al ministeri assenyala textualment:

"Finalment, es van incloure ingressos addicionals per import d'1.325 milions d'euros conseqüència de la infrafinanciació crònica que pateix la Comunitat Valenciana, calculat per diferència respecte a la mitjana d'ingressos per habitant de les autonomies de règim comú en l'exercici de 2013, i que estaven sustentades en la negociació d'un nou sistema de finançament, i que obeïen a la necessitat de mantenir un nivell de despesa suficient per a atendre les obligacions bàsiques derivades de la prestació dels serveis públics fonamentals que garantira a les valencianes i valencians les mateixes oportunitats que a la resta d'espanyols, tot açò en el marc de l'objectiu de dèficit inicial autoritzat, el 0,3% del PIB, i de la necessitat de complir el període mitjà de pagament legalment establit.

En tal sentit la vigent Llei de Pressupostos, Llei 11/2015, de 29 de desembre aprovada pels Corts, no ha sigut modificada en relació als ingressos addicionals assenyalats.

En aquest marc, i lloc que encara ens trobem en el primer semestre de l'exercici, és una prioritat per a la Generalitat Valenciana la negociació i aprovació d'un nou sistema de finançament que arreplegue les demandes de la Generalitat abans del 31 de desembre de 2016, amb efectes com a mínim 1 de gener de 2016."

"Amb la seua actitud, el Govern central mostra la seua intenció clara de no millorar el finançament de la Comunitat Valenciana, ja que quan estem encara al juny no té previst atorgar-nos el finançament que ens correspon abans que finalitze l'any".

Els tres escenaris per als 1.325 milions

"Aquesta situació es descara al Govern central i evidencia que les seues promeses de reforma del sistema de finançament eren falses", ha assenyalat Soler, qui ha destacat l'objectiu del Consell de negociar durant el segon semestre d'enguany amb el futur Govern central la reforma del model de finançament o, si no fóra possible culminar-la, una aportació extraordinària que pal·lie la infrafinanciació". En cas que aquests dos escenaris no pogueren materialitzar-se, hauria d'anar un tercer, consistent a seguir arbitrant-se el FLA extraordinari, com ve succeint aquests últims anys. Són els tres escenaris que reiteradament ha exposat el conseller Soler en Els Corts respecte, als 1.325 milions inclosos en els Pressupostos de la Generalitat aprovats pel Parlament valencià. "No admetem ni una retallada més", ha asseverat.

El responsable d'Hisenda ha indicat que està "d'acord" amb la AIREF en què "si no es produeix la reforma del sistema o aqueixa aportació extraordinària la Comunitat Valenciana no es va a poder complir l'objectiu", situat ara en el 0,7% del PIB. "Si no es compleix amb l'objectiu, serà simplement perquè el Govern no ens haurà donat el finançament just per a mantenir almenys el mateix nivell gaste que en 2015", ha apuntat Soler, qui afig: "La imposició del ministeri atempta contra el nivell de vida dels valencians. No ens rendim, la nostra reivindicació és justa i és només per a acostar-nos la mitjana", ha afegit.

D'altra banda, el responsable del departament d'Hisenda i Model Econòmic ha defensat que "els increments d'ingressos arreplegats en el PEF es van realitzar de forma conjunta i en col·laboració amb el Ministeri d'Hisenda, atenent al fet que el creixement del PIB valencià és superior al del conjunt d'Espanya". "Les previsions d'ingressos són reals i estan contrastades amb el ministeri", ha agregat.

Arxivat a:

Destacats