El Consell fa públics per primera vegada els saldos i moviments comptables de totes les entitats del sector públic en un exercici de transparència sense precedents

Guardar

soler_alcaraz_cuentas_abiertas
soler_alcaraz_cuentas_abiertas

El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, i el conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, Manuel Alcaraz, han presentat les novetats de l'aplicació informàtica 'Comptes Oberts', integrada en el portal de transparència, GVAOberta que posa a disposició, per primera vegada en la història de la Generalitat, els saldos i moviments comptables de tot el sector públic instrumental, és a dir, entitats, organismes, societats mercantils, fundacions, consorcis, universitats i ens estatutaris, posant fi així a obscurantisme que va caracteritzar l'anterior etapa de Govern.

"Fa quatre mesos el Consell va oferir un 'striptease' comptable sense precedents en oferir tota la informació sobre els saldos i moviments dels comptes del Consell. Hui, el striptease és total perquè incorporem també les dades de tot el sector públic instrumental de la Generalitat", ha assenyalat Vicent Soler.

"Amb aquesta aplicació, GVAOberta es consolida com un instrument eficaç per al control democràtic i la prevenció de la corrupció, i també per a garantir el dret a una bona administració", ha indicat Manuel Alcaraz.

En la presentació de la nova aplicació informàtica han estat també presents el director general de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (DGTIC), Vicent Aguiló, i la directora general de Transparència i Participació, Aitana Mas, els qui han explicat les característiques tècniques de l'aplicació.

Soler: "Estem davant un fet sense precedents"

Segons el conseller d'Hisenda, "s'han acabat les pràctiques opaques, s'ha acabat concebre el sector públic com una cova fosca en la qual no es podia entrar i, si s'entrava, no es podia arribar a veure quasi res. Hem descorregut les cortines i ara entra el sol. Ja és possible consultar els moviments comptables i els saldos bancaris de totes les entitats i organismes del sector públic instrumental, a més dels del Consell, que estaven disponibles des de març".

Per a Vicent Soler, es tracta d'un fet "sense precedents". "Som pioners en aquesta mesura de transparència, ja que cap administració havia habilitat l'accés als saldos bancaris i els moviments comptables", ha recalcat Soler, qui ha explicat que, encara que Extremadura compta amb una llei similar a la valenciana, només ofereix els saldos dels seus comptes, però no permet consultar els moviments.

L'aplicació informàtica de Comptes Oberts possibilita consultar a més dels saldos, qualsevol despesa, ja siga un contracte o una subvenció que es concedeix, així com les despeses de personal o les despeses financeres, entre altres. "En definitiva, s'ofereix tot el detall dels comptes del Consell i ara també del sector publique instrumental. La ciutadania té dret a saber què es fa amb els diners públics perquè és els diners de tots", ha assenyalat Soler.

Mig milió d'anotacions comptables publicades

La web disposa de 500.000 anotacions comptables publicades entre Generalitat, Servef, IVAT i Invassat, i ara el sector públic. "L'acolliment de la iniciativa demostra que la ciutadania està demandant més i més transparència", ha comentat Soler.

Per al conseller, "aquesta llei és la millor vacuna democràtica contra la corrupció que hem patit a la Comunitat Valenciana durant els últims 20 anys. L'anterior govern es va escudar en l'opacitat per a actuar i eixe ha sigut el germen de la corrupció hem patit", ha lamentat Soler.

S'evidencia la infrafinanciació

"A més d'impulsar la transparència, la nova eina informàtica s'ha revelat també com un potent instrument per a evidenciar el finançament que pateix la Comunitat Valenciana", ha anunciat Soler. La consulta en GVAOberta permet obtenir fàcilment les dades de la despesa destinada a Sanitat o Educació en la Generalitat a través dels moviments comptables de la despesa en aquestes àrees.

Així, enguany s'ha produït una despesa, únicament en les àrees de Sanitat i Educació, de 2.959 i 2.112 milions d'euros, respectivament. En total, 5.072 milions sobre una despesa total de 6.495. Açò suposa que només les partides de Sanitat (sense explicar els pagaments en les àrees de cultura, esport i política lingüística) i Sanitat, suposen el 78% del total, excloent les despeses financeres.

Alcaraz: "Ha sigut un repte enorme"

Per la seua banda, Manuel Alcaraz, ha assenyalat que l'aplicació pràctica de la Llei de Comptes Oberts "ha sigut un repte molt gran i hem arribat cap a una altra administració s'ha atrevit encara a arribar. Hem publicat tots i cadascun dels moviments bancaris, de manera que per primera vegada els ciutadans poden conéixer a través de del portal web GVAOberta com es mou els diners públics".

"Hui completem l'aplicació tecnològica de la Llei de Comptes oberts que en el seu moment sé va aprovar per les Corts. Complim el nostre compromís i seguim apostant fermament per la transparència, convençuts com estem que les societats més fortes democràticament són aquelles que eviten l'opacitat i que tenen més mecanismes de control", ha assenyalat el conseller de Transparència.

Alcaraz ha explicat que el projecte s'ha executat en dues fases. "Primer publiquem tota la informació econòmica de la Generalitat, inclosos les despeses de caixa fixa que durant molts anys es van amagar i van utilitzar de forma discrecional i sense control. I ara incorporem també la consulta de les dades referides a les empreses i entitats dependents de la Generalitat, universitats i organismes estatutaris".

"Tota la informació està disponible en format Open Data, és reutilitzable i compta amb totes les garanties de la Llei de Transparència. La ciutadania en general, investigadors, entitats o professionals tenen ara a l'abast de la seua mà tots els comptes de l'Administració", ha assenyalat Alcaraz.

Més de 7.000 visites

Des de finals de març, que és quan es van començar a publicar els moviments comptables de l'Administració de la Generalitat, fins al mes de juny; el portal de transparència ha registrat més de 7.000 visites en aquest apartat, fins al punt de convertir-se en un dels apartats més visitats de GVAOberta.

"L'acolliment que ha tingut aquest apartat en concret, i la web de GVAOberta en general, ha sigut realment molt satisfactòria. Els ciutadans i les ciutadanes demanden cada dia més transparència i nosaltres hem de proporcionar-li-la", ha indicat Alcaraz.

"Aquest treball ho hem dut a terme en col·laboració amb totes les parts implicades, mitjançant la creació d'un grup de treball coordinat entre les dues conselleries. Ha sigut un gran esforç perquè hi ha hagut que fer compatible el principi de transparència, amb la protecció de les dades personals que podien revelar-se amb la informació, alguna cosa que s'ha aconseguit garantir. És per això que vull felicitar a tots els equips que han estat treballant en el tema", ha assenyalat Alcaraz.

Ferrando: "Totes les dades estan en format full de càlcul"

La direcció general de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions, departament que depén de la secretària autonòmica d'Hisenda, Clara Ferrando, ha treballat en el desenvolupament del projecte, en el qual ha participat un equip tècnic altament qualificat que ha invertit més de 1.350 hores en el desenvolupament del projecte.

"Totes les dades publicades s'ofereixen complint amb les condicions establides en la normativa sobre seguretat de la informació, es poden descarregar en format de full de càlcul i són susceptibles de qualsevol tipus de tractament", ha assenyalat Ferrando.

Vicent Aguiló ha realitzat una explicació tècnica de l'aplicació informàtica i ha ressaltat que "els Comptes Oberts són un exemple de rendició de comptes que permet l'avaluació del funcionament de la Generalitat".

Per la seua banda, Aitana Más ha realitzat un recorregut per la web i ha mostrat exemples pràctics del seu ús. "La transparència es practica dia a dia i l'engegada d'aquesta iniciativa és una bona mostra d'açò. Des del Consell entenem que l'accessibilitat i la posada a la disposició dels ciutadans de la informació és un dels nostres objectius prioritaris".

Destacats