El Consell estima en més de 78 milions la inversió en el Pla Valencià de la Producció Ecològica

Guardar

Palau-El Carmen
Palau-El Carmen

El Pla ha estat presentat per la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural en la jornada 'Camp valencià 2,0', inaugurada pel president Ximo Puig i la consellera Elena Cebrián en Alzira, amb l'alcalde d'Alzira, Diego Gómez. Serà clausurat aquesta vesprada per la vicepresidenta Mónica Oltra, acompanyada per Maria Josep Amigó, vicepresidenta de la Diputació de València i Francisco Rodríguez Mulero, secretari autonòmic d'Agricultura.

La vicepresidenta i Consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, aprofitarà la cloenda per a recordar que fa un any que es va presentar el Primer Pla Valencià d'Agricultura Ecològica amb el que es va iniciar un canvi de model productiu amb el qual s'aposta per mantenir pràctiques agrícoles sostenibles. "Es tracta del nostre aliment" i, a més, assegura que "tot està lligat: la contaminació, la salut de les persones i el cost econòmic" i, per això aquest Consell considera que la sostenibilitat de l'agricultura "és el futur de l'agricultura".

D'aquesta manera, Oltra subratlla l'aposta d'aquest Consell en un món globalitzat per la "cooperació, pel treball digne i el salari digne". En definitiva, per a la vicepresidenta "estem parlant del futur de la terra, on estem de pas i tenim l'obligació de mantenir-la viva, per a les futures generacions", i cal una agricultura "sostenible ambientalment i econòmicament viable".

Per a Oltra és important advertir que la crisi de preus agraris, de control sobre la mateixa producció, de globalització dels mercats amb la desaparició d'una figura clara de productor relacionada amb el consum i l'acaparament de terres, "han situat al llaurador en una situació de desprotecció i allunyament del consumidor".

El I Pla de Producció Ecològica presentat destaca que altres factors que tenen a veure en la situació actual dels agricultors valencians són que al predomini de l'agricultura diversa i familiar s'uneix la diversitat de microclimes i terres que alberga el territori valencià, factors que li aporten un gran potencial per als cultius agroecològics. És per això que el PVPE pretén que el percentatge de terres conreades certificades com a la superfície ecològica (un (4,5%) certificat, actualment) se situe en un 20% per al 2020. Açò inclouria un treball de conservació i foment de la diversitat genètica tradicional que repercutiria en la recuperació de la cultura agrària, un altre valor que defineix el producte local de qualitat.

La participació ha estat clau en la confecció del pla. En primer lloc s'ha dut a terme una diagnosi del sector amb metodologies participatives. S'ha tingut en compte l'opinió de llauradors, ramaders i industrials agroalimentaris (reunions comarcals) i la d'experts i interessats en les temàtiques específiques (Grups de Treball Temàtics).

A partir d'aquesta diagnosi s'han establert cinc línies d'actuació ordenades per prioritat, que han sigut detallades en la taula rodona de presentació:

1. Foment d'un consum conscient, responsable i ecològic (4,18 milions d'euros). Promocionar els aliments bio, ja siga mitjançant vies pròpies (Comité d'Agricultura Ecològica de la Comunitat Valenciana) o donant suport a iniciatives privades. A més, s'ha previst implementar un pla d'aliments ecològics als menjadors comunitaris (escoles...) i obrir un Portal del consumidor de producció ecològica.

2. Foment de la producció ecològica (50,06 milions d'euros). A través del manteniment de les ajudes de producció ecològica, de la creació d'incentius perquè els joves tornen a l'ofici agrari i del foment de les agrupacions de productors biològics.

3. Foment de la comercialització i transformació de productes ecològics (14 milions d'euros). D'una banda, donar suport a la venda directa, les xarxes de llauradors, els grups de consum i les botigues especialitzades per a estretir vincles productor-consumidor. D'altra, potenciar els Ecomercats, crear una Ecollotja virtual i fomentar la venda en canal curt i el transformat de xicoteta escala, canviant normativa.

4. Promoure el coneixement agroecològic valencià (6 milions d'euros). Es comptarà amb la col·laboració dels productors i empresaris ecològics en l'assessorament i millora professional dels nous productors. També es pretén desenvolupar un Pla de Formació en Agricultura Ecològica de la Comunitat Valenciana, a més de projectes d'I+D i agroecològics.

5. Millora de la governança i transparència del sector (4,52 milions d'euros). El Govern aplicarà polítiques transversals entre les quals es contempla promocionar un projecte formatiu de divulgació de la producció ecològica en centres escolars, rebaixar les quotes de certificació o recolzar els productors ecològics locals que estiguen dins de Parcs Naturals.

El total de les quinze accions que inclouen els cinc eixos de treball prioritaris, per a iniciar al llarg de l'any que ve, compta -ha explicat Maite Xàfer, directora general de desenvolupament rural- amb un pressupost aproximat de 30 milions d'euros, tres de fons propis i la resta són accions cofinançades i incentivadores.

El sector agroalimentari és indispensable dins el nou model productiu amb el qual es pretén superar la crisi i generar benestar a llarg termini. Tot i que als últims anys el sector agrari ecològic no ha deixat de mostrat un creixement positiu (els operadors han passat de 230 en 1996 a la xifra de 2.251 en 2015 i les inscripcions en el CAECV han augmentat de 2.181 a 77.014) cal dur a terme una transició agroecològica que assegure un creixement sostenible mitjançant la innovació. El PVPE naix com a resposta a aquesta necessitat.

En la jornada celebrada en Alzira, participen també el cuiner Ricard Camarena, l'atleta David Casinos, el nutricionista esportiu Victor Usó, el productor ecològic i escriptor Mariano Bueno, així com representants de la Junta d'Andalusia, la Comunitat Foral de Navarra, el Govern d'Euskadi i del Ministeri d'Agricultura, Alimentació, Pesca i Medi Ambient. Les exposicions d'experiències agroecològiques van a càrrec d'Ismael Corberà, Enric Navarro, Pepe Navarro, Jesús Antonio García Herràiz. Participen també la regidora de l'Ajuntament de València Consol Castillo, la directora general de Salut Pública, Ana María García, i el president del Comité d'Agricultura Ecològica de la Comunitat Valenciana.

Arxivat a:

Destacats