El Consell compleix el mandat de Les Corts i aprova el projecte de Llei de Seguretat Ferroviària

Guardar

091517_ple_consell_9
091517_ple_consell_9

El ple del Consell ha aprovat el projecte de Llei de Seguretat Ferroviària, amb el que compleix el mandat dels Corts d'elaborar una norma que establisca els procediments de caràcter preventiu i correctiu destinats a promoure la seguretat ferroviària en l'àmbit de la Comunitat Valenciana, sense perjudici de les competències que corresponguen a l'Administració General de l'Estat.

La vicepresidenta i portaveu del Consell, Mónica Oltra, ha assenyalat que aquesta llei "pretén adaptar l'exigent model europeu a l'àmbit específic de la Comunitat Valenciana, amb l'aspiració de ser un referent en el sector, focalitzat en els ferrocarrils urbans, suburbans, curta distància i xarxes de tramvies".

Durant la seua intervenció en la roda de premsa posterior a la reunió setmanal del Consell, Oltra ha indicat que el projecte de llei, presentat al ple el passat 13 de gener, ha obtingut la conformitat del Consell Jurídic Consultiu i ha sigut sotmès a les consultes de les associacions més representatives, com l'Associació Víctimes Metre 3 Juliol, i la Federació Valenciana de Municipis i Províncies.

Entre les novetats que arreplega el projecte de llei, que serà remès a Les Corts per a la seua aprovació definitiva, figura la creació de l'Agència Valenciana de Seguretat Ferroviària i de la Comissió de Recerca d'Accidents Ferroviaris; la regulació del Sistema Ferroviari de la Comunitat Valenciana; estableix la certificació de seguretat que hauran d'obtenir les entitats ferroviàries per a la prestació del servei i la realització, per part de l'Agència Valenciana de Seguretat Ferroviària, d'un control periòdic cada cinc anys per a veure l'evolució del nivell de risc.

Projecte de Llei de Taxes de la Generalitat

D'altra banda, el Consell també ha donat el vistiplau al projecte de Llei de Taxes de la Generalitat, que serà remès a Les Corts per a seguir amb la seua tramitació.

La vicepresidenta ha explicat durant la seua intervenció que aquest projecte de llei "pretén millorar la sistemàtica de la normativa existent i adequar-la a la realitat, revisant el conjunt de serveis i actuacions de la Generalitat que en l'actualitat es troben subjectes al pagament de taxes".

Segons ha detallat Oltra, entre les principals novetats destaca la reducció de les taxes acadèmiques en un 7% per a aquest curs i en un 8% per al pròxim i l'ampliació de les exempcions en els casos de violència de gènere, adopcions o menors i l'equiparació dels beneficis entre famílies nombroses i monoparentals.

Activitat parlamentària del Consell en el quart període de sessions

Entre un altre ordre de coses, la vicepresidenta també ha informat sobre l'activitat parlamentària del Consell en el quart període de sessions, que comprèn entre l'1 de gener i el 15 de juliol de 2017.

Durant aquest període, el Consell ha presentat en Les Corts un total de vuit projectes de llei: Mancomunitat; Coordinació de Policies Locals; Polítiques Integrals de Joventut; Renda Valenciana d'Inclusió; Institut Valencià d'Art Modern; Memòria Democràtica i per a la Convivència de la Comunitat Valenciana; Taxi; Horta de València i Cooperació i Desenvolupament Sostenible.

A més, el Consell va tramitar dos decrets llei, que van ser aprovats per Les Corts; va manifestar el seu criteri respecte a cinc proposicions de llei i va plantejar una iniciativa legislativa davant les Corts Generals pel que fa a la modificació de l'Estatut d'Autonomia.

Pel que es refereix al control i impuls de l'acció de govern del Consell, s'han tramitat 15.327 preguntes amb sol·licitud de resposta escrita i 2.508 requeriments de documentació. El President de la Generalitat ha donat resposta a 44 preguntes d'interès general, mentre que els membres del Govern han debatut 33 interpel·lacions; han realitzat nou compareixences i han contestat 164 preguntes davant el ple de Les Corts.

Arxivat a:

Destacats