El Consell col·labora amb l'Ajuntament de València i Mercavalencia perquè la palla de l'arròs i restes orgàniques es convertisquen en compostatge per al camp

Guardar

oltra
oltra

El Consell ha aprovat un conveni de col·laboració entre la Conselleria d'Agricultura, Medi ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, el Consell Agrari Municipal de València i Mercavalencia per a convertir la palla de l'arròs que es genera en els arrossars del terme municipal de València i les restes orgàniques de Mercavalencia en compostatge per al camp.

La vicepresidenta i portaveu del Consell, Mónica Oltra, ha explicat després del ple del Govern valencià, que s'ha reunit a Dénia "per la voluntat d'aquest Consell de vertebrar el territori i descentralitzar les reunions", ha explicat que, fins al moment, "se procedia a la crema de la palla, que, si arribava a la ciutat, produïa un fum molest per a la ciutadania, se la deixava podrir en els arrossars, la qual cosa genera conseqüències més greus".

Per aquest motiu, per a donar resposta a aquesta situació, "en el marc de les noves polítiques que està duent a terme el Govern del canvi", segons ha incidit la vicepresidenta, el Consell pretén implantar un sistema d'economia circular que, de manera coordinada, "aprofite aquesta palla que es genera en els arrossars del terme municipal de València i les restes orgàniques de Mercavalencia, sota l'assistència tècnica d'especialistes de la Conselleria d'Agricultura, perquè es posen a fermentar conjuntament i siguen utilitzats després en els camps de l'Horta de València".

"La idea és passar d'un residu sense major benefici a un altre que genere valor afegit, ja que no contamina les aigües subterrànies, ni provoca problemes", ha assegurat Oltra.

Per aquest motiu, a més d'establir-se un sistema d'economia circular, també es genera "un cercle virtuós perquè la palla que provoca el problema de la crema o de quedar-se en el camp, amb els possibles bacteris que poden generar o les malalties per a l'arròs, es lleva del camp i es converteix en un compostatge que es pot utilitzar en el propi camp, per part dels propis agricultors, o en els camps i jardins de la ciutat de València", ha explicat la vicepresidenta.

Oltra ha indicat que, d'altra banda, "l'objectiu és també aconseguir una alimentació sostenible, amb menys presència d'abonaments químics, sinó d'una mica més natural".

Segons ha explicat la vicepresidenta, l'any en el qual València és Capital Mundial de l'Alimentació, "açò és un element més que fa avançar cap a una alimentació sostenible que, a la llarga, cuida també el medi ambient".

Reivindicació d'infraestructures i suport a la gastronomia

Durant la seua intervenció, la vicepresidenta ha explicat que el Consell ha mantingut la seua reunió setmanal en l'estació de trens de Dénia "com a símbol potent de la reivindicació de l'arribada del ferrocarril a aquesta població i de les infraestructures que aquesta comunitat necessita i que durant tant temps hem demanat".

Així mateix, el Consell, amb la seua presència en la localitat, ha mostrat el seu suport al Festival Gastronòmic de Dénia, declarada per la Unesco en 2015 com a Ciutat Creativa de la Gastronomia.

Oltra ha explicat que el cap de setmana del 30 de setembre i 1 d'octubre, la localitat albergarà aquest certamen gastronòmic, que reunirà a prop de 50 cuiners de fama internacional, entre ells Quique Dacosta, productors i artesans per a descobrir i degustar la cuina mediterrània, la qual cosa convertirà a aquest municipi de la Marina Alta "en l'epicentre de la gastronomia en el nostre país".

"Aquesta és una població que, sens dubte, té la preciossitat que té la població en si i l'espai natural del Montgó, però, a més, té una gastronomia que es pot gaudir, igual que el paisatge, durant tot l'any i no solament els mesos d'estiu", ha remarcat la vicepresidenta, qui ha aprofitat l'ocasió per a agrair a l'Ajuntament de Dénia i a la Agència Valenciana del Turisme "la seua col·laboració per a dur a terme aquest festival".

Destacats