El Consell aposta per la protecció i conservació activa de quasi 6.500 hectàrees del litoral valencià

Guardar

161109_PATIVEL_Presentacio_2
161109_PATIVEL_Presentacio_2

La consellera d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, ha afirmat en la presentació del Pla d'Acció Territorial de la Infraestructura Verda de Litoral (PATIVEL), que "és un instrument territorial de conservació activa, de posada en valor del territori, que proposa un conjunt d'usos i activitats que, de manera restringida i controlada, permeten compatibilitzar la preservació dels valors ambientals, territorials i paisatgístics del litoral amb la generació de valor afegit i un ús públic sostenible d'aquests espais per tots els ciutadans".

A l'acte han assistit més de 150 representants d'ajuntaments, associacions col·legis professionals, universitats i agents del sector i la consellera ha estat acompanyada pel secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, el director general d'Ordenació del Territori, Urbanisme i Paisatge, Lluís Ferrando, i el regidor de l'Ajuntament de València, Sergi Campillo.

La consellera ha assegurat que aquest pla "no és un mer instrument de preservació dels sòls enfront dels processos de transformació urbanística, es tracta d'un pla rigorós, ambiciós i necessari per al futur del litoral, que és el nostre actiu territorial més important". Cal recordar que, solament en la franja de 500 metres des de la ribera del mar, es genera més del 15% del PIB de la Comunitat, acull 10 parcs naturals, 23 Llocs d'Interés Comunitari i el 90% de la superfície de les zones humides. A més, el 80% de la població viu a menys de 10 quilòmetres del mar, i és l'espai recreatiu més usat i més valorat.

Per aquesta importància, ha explicat Salvador, "i per a evitar la seua deterioració després de més de 20 anys d'abandó i absència de planificació, el Consell va engegar la redacció del PATIVEL amb caràcter urgent, amb la finalitat de catalogar, preservar i valorar els sòls litorals de majors valors territorials que no gaudien d'una protecció específica i que, sens dubte, en els pròxims 20 anys haurien quedat segellats per la urbanització però açò no va ser així".

Per açò, després d'un any de redacció, la conselleria ha presentat aquest pla que identifica i aplica un règim de conservació activa a quasi 6.500 hectàrees dins de la franja de 1.000 metres del litoral, mesurats des de la ribera del mar, regulant els usos i activitats que es poden implantar en aquests, i que tenen com a objectiu més important contribuir a qualificar el litoral no edificat, a l'espai ja construït i l'oferta turística i recreativa del territori.

La superfície proposada pel PATIVEL, protegida des del punt de vista territorial, es distribueix de manera similar a Alacant (37%) i Castelló (37%), sent menor en la província de València (26%) per la gran proporció de sòl litoral protegit pel Parc Natural de l'Albufera.

A partir d'ara, el pla se sotmetrà a un ambiciós procés de participació i consulta pública durant els pròxims dos mesos. "Necessitem obtenir un elevat consens social que atorgue la màxima legitimitat possible a les seues propostes i pose un marxa un procés de canvi, valorització i millora del nostre litoral que no s'esgota, ni de molt, amb l'aprovació d'aquest pla", ha indicat Salvador.

També s'ha referit a "la urgència per a l'aprovació del PATIVEL, amb la finalitat de garantir la sostenibilitat territorial del litoral i acomplir a la moratòria d'aprovació de programes d'actuació en el Pla, que es continuarà aplicant en els sòls d'interés identificats durant un any més".

Destacats