El Centre del Carme acull la mostra 'Els objectes parlen. Col·leccions del Museu del Prado'

Guardar

16.6.23_presentacion_los_objetos_hablan
16.6.23_presentacion_los_objetos_hablan

El secretari autonòmic de Cultura i Esport, Albert Girona, ha presentat l'exposició 'Els objectes parlen. Col·leccions del Museu del Prado' que acull el Centre del Carme fins al pròxim 25 de setembre.

Girona ha estat acompanyat pel director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, José Luis Pérez Pont; el director adjunt de Conservació i Investigació del Museo Nacional del Prado, Miguel Falomir; el cap de Continguts Didàctics de l'Àrea d'Educació del Museo Nacional del Prado i comissari de l'exposició, Fernando Pérez Suescun, així com pel director territorial de CaixaBank en la Comunitat Valenciana, Bibiano Martínez.

El secretari autonòmic ha indicat que "aquesta exposició és una mostra de les sinergies que manté la Generalitat amb les institucions privades i, en aquest cas, financeres. És un moment d'aprofitar recursos i de territorialitzar la cultura, ja que, sense aquesta exposició, difícilment moltes famílies valencianes podrien veure aquestes obres del Museu del Prado".

'Els objectes parlen', deia el filòsof Martin Heidegger, reflexionant sobre la mirada dels artistes i la seua capacitat per a dignificar el que mostren en les seues obres. L'exposició, que organitzen conjuntament l'Obra Social "la Caixa" i el Museu Nacional del Prado, a la qual se suma el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana en la seua seu, a València, parafraseja el filòsof i ofereix un recorregut, tant geogràfic com cronològic, per les col·leccions del Museu del Prado per a aproximar als espectadors objectes que ens rodegen, que usem de forma natural, automàticament o conscientment, i que formen part essencial de la nostra vida.

'Els objectes parlen' reuneix una selecció de 60 pintures i objectes de les principals escoles (espanyola, flamenca, italiana i francesa) d'entre els segles XVI i XX de autors com Goya, Rubens o Murillo i importants pintors valencians com ara Ribera, Espinosa, Hiepes, Sorolla o Pinazo.

Girona ha explicat que "l'exposició mostra amb gran sensibilitat i amb un discurs propi la importància dels objectes i de les obres d'art com a font documental i memorialística".

Com a novetat a València, per primera vegada en el context d'aquesta mostra ja que no ha pogut ser prevista en les seus anteriors, el públic valencià pot gaudir d'El geògraf i el naturalista', una obra d'Adriaen van Stalbet que ha sigut restaurada amb motiu d'aquesta exposició.Cada una de les peces revela la importància dels objectes per a entendre què vol transmetre l'artista o bé el seu valor identificatiu respecte del personatge representat.

L'exposició arriba a València després del seu pas pels centres de l'Obra Social "la Caixa" a Saragossa, Lleida, Girona, Tarragona; la Casa d'Iberoamèrica a Cadis; l'Espai Cultural CajaCanarias a Santa Cruz de Tenerife i el Kiosko Alfonso a A Corunya.

El director del Consorci de Museus ha manifestat que "al marge del nou rumb que se li donarà al Centre del Carme, dedicat a la cultura contemporània, el Consorci de Museus, com a entitat responsable de la coordinació de la política expositiva en l'àmbit autonòmic, continuarem col·laborant i mediarem perquè exposicions com aquesta no deixen de visitar la Comunitat".

Composta exclusivament per obres del Museu del Prado, "Els objectes parlen" ofereix als visitants la possibilitat de gaudir d'una acurada selecció de pintures i objectes d'arts decoratius, peces de primer ordre que tradicionalment han quedat relegades o empetitides per les creacions i pels noms dels principals pintors i escultors europeus dels segles xv al xx.

Les obres seleccionades, que van des d'un sant Jeroni realitzat al taller de Jan Massys cap al 1530-1540 fins a la figura d'una dona a la platja pintada per Cecili Pla en la segona dècada del segle XX, plantegen una visió sobre els objectes que acompanyen homes i dones en la seua vida quotidiana o en moments d'especial significació, aquells amb què van voler o van demanar ser retratats. Desentranyar quina informació ens donen els objectes sobre aquests personatges, la seua època o el seu context geogràfic, o quin significat ocult pot tindre algun d'ells és la principal missió d'aquesta mostra.

Els objectes parlen i, a més -i aquesta és la clau-, ens conviden a dialogar. Aquest és l'objectiu de l'exposició: plantejar un diàleg entre els visitants i els objectes del Museu del Prado, tant els reals o tridimensionals com els representats en l'acurada selecció de pintures que en formen part.

Arxivat a:

Destacats