Economia invertirà 391 milions d'euros en la millora de polígons, la eficiència energètica i la internacionalització de les pimes

Guardar

foto_climent_nota
foto_climent_nota

El conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, ha defensat aquest dimarts a les Corts Valencianes els pressupostos del seu departament per a 2018; uns pressupostos que persegueixen "l'objectiu de la cohesió social perquè els valencians i valencianes visquen millor", segons ha dit el conseller.

Així, ha presentat un pressupost que ascendeix a un total de 391,8 milions d'euros pel que fa a la conselleria. En total, 24,1 milions d'euros més que en 2017, un 6,6% més, amb l'objectiu d'enfortir les polítiques de reindustrialització, energia, innovació, foment de l'ocupació i inserció laboral, promoció de l'emprenedoria i del cooperativisme, així com de la internacionalització de les empreses, polítiques totes elles que compten amb un major increment en el seu pressupost.

"Podem destacar que des del 2015 hem aconseguit elevar en un 37 % el total de fons consolidats dedicats als sectors productius, per tal d'impulsar l'activitat econòmica", ha dit.

Uns pressupostos que suposen una aposta decidida per la política industrial, i una dotació de 128,5 milions d'euros, amb 15,4 milions d'euros més que en 2017 (un 13,6% més), amb l'objectiu d'intensificar les accions dirigides a les pimes, per implantar el Pla estratègic de la indústria valenciana (PEIV) amb una dotació de 17,5 milions d'euros.

Pel que fa a l'energia, Climent ha destacat que l'han dotat amb 11,7 milions d'euros, un 9,9% més que al 2017 amb politiques centrades en en l'eficiència energètica, les energies renovables i el foment de l'autoconsum; totes accions pensades per ajudar a pal·liar el canvi climàtic. Com a novetat, s'incorporen 500.000 euros per al foment del vehicle elèctric i un milió per el foment de la mobilitat sostenible.

IVACE i el Pla Renhata

S'amplia la dotació del Pla Renove (Renhata) amb 300.000 euros, passant en 2018 a 1,25 milions d'euros i ampliant el recanvi de calderes i finestres amb la millora de façanes per a estalvi eficiència energètica.

Pel que fa a les polítiques que desenvolupa l' Ivace, el seu pressupost passa de 110 a 123 milions d'euros (un 12% sobre 2017). Destaca que el pressupost per a instituts tecnològics torna a augmentar en 8 milions d'euros en 2018 (de 28,3 a 36,1), amb la previsió d' impulsar i reforçar l'atenció a les pimes valencianes.

Polígons

Augmenta en 6,6 milions d'euros les ajudes per a projectes per a la millora, modernització, i dotació d'infraestructures i serveis en polígons, àrees industrials i enclavaments tecnològics, amb un total de 23,5 milions d'euros per a 2017. I 23,5 més per a 2018 en tindre carácter bianual. En total 47 milions d'euros, als s'afegirà un més per a polígons inacabats.

En Comerç exterior, Climent ha anunciat l'augment d'un 2,6% la partida, i la Direcció General d'Internacionalització gestionarà 14,5 milions d'euros per a les Beques d'internacionalització, per tal d'augmentar la qualitat dels recursos humans especialitzats a disposició de les empreses. S'ha triplicat el nombre de beques, perquè al 2018 seran 110, quan el 2015 n'eren 30. Però a més, es reforcen els 'xecs tutories' per millorar l'assessorament en internacionalització, ajudes per als plans d'internacionalització de les pimes valencianes, "i continuarem, per la seua bona acollida, amb la línia de préstecs a cost zero als plans d'internacionalització de les nostres empreses", aclareix el conseller.

Ocupació

El Servei Valencià d'Ocupació i Formació (SERVEF), compta en 2018 amb un pressupost total de 341,7 milions d'euros, un increment de 22,1 milions d'euros respecte a l'exercici 2017 (+7%).

Un pressupost pensat per reforçar la intermediació en el mercat de treball, l'orientació i inserció laboral, el foment d'ocupació, i la formació per a l'ocupació, prioritzant els col·lectius amb més dificultats d'inserció laboral amb la continuació i consolidació dels plans Avalem Joves, Avalem Territori i Avalem Experiència.

El Servef té quatre programes de vital importància: El programa d'Inserció laboral, amb accions d'orientació i intermediació laboral en tres col·lectius prioritaris: els joves, l'atenció dels aturats de llarga durada i les persones en risc d'exclusió, amb un pressupost de 88,8 milions d'euros, amb 15 milions d'euros d'augment, és a dir, un 20,3% més que en 2017.

Amb la creació i dotació de l'Escala Especial d'Orientació per a l'Ocupació i accions d'orientació als demandants d'ocupació inscrits (2,5 milons d'euros), per a joves participants en el sistema de Garantia Juvenil (1 milió d'euros) i persones aturades de llarga durada (8,5 milions d'euros) amb un increment del 112 % respecte de l'exercici anterior.

El segon programa és el de "Foment d'ocupació" que es dota amb 92,3 milions d'euros, quasi 13 milions més que en 2017 (un 16,3% més). Amb una línia de foment de l'emprenedoria social i innovadora, amb 2 milions d'euros; dos línies per al foment de l'ocupació de persones amb diversitat funcional i inclusió social, amb 22,4 milions d'euros (centres especials d'ocupació).

Una altra línia estarà destinada a l'Ocupació Pública i Desenvolupament Local, amb 19,3 milions d'euros, el que permetrà secundar a les agències de desenvolupament local (AEDL), recolzar el programa d'acords territorials, i continuar amb els programes d'iniciativa social. Cal destacar la recuperació del programa Emorga, per la que es subvenciona la contratactació de persones aturades per part d'entitats sense ánim de lucre per a la realització d'obres o serveis d'interés general o social.

El foment d'ocupació per a joves, comptarà al 2018 amb 26,8 milions d'euros, un 46,5 % més, amb l'objectiu de recolzar la contractació de joves sense experiència i amb especials dificultats d'inserció en empreses i entitats privades. També hi haurà una línia dotada amb 11,8 milions d'euros, per a fomentar l'ocupació de qualitat amb perspectiva de gènere.

A més a més, es crea la línia Avalem Experiència Plus, dotada amb 5,4 milions d'euros i per a la contractació de aturats majors de 45 anys o de persones en situació d'atur de llarga o de molt llarga durada per mitjà dels ajuntaments.

El programa de "Formació i qualificació professional", està dotat amb 144,4 milions d'euros amb l'impuls a la contractació d'experts docents per a atendre la formació dels centres propis, amb un dotació de 5,2 milions d'euros.

Així mateix s'intensifiquen els programes de formació per a persones aturades i ocupades, la formació professional per a l'ocupació comptarà amb 63,8 milions d'euros.

Els programes mixtos d'ocupació-formació per als joves del Programa de Garantia Juveniles doten amb 9,3 milions d'euros, un 115,4% més que en 2017.

Rafa Climent ha volgut ressaltar "la nostra aposta pel foment del treball autònom, que en 2018 augmenta, en prop d'un 17% la línia d'ajudes posada en marxa en 2017, amb una dotació de 2 milions d'euros".

Suport al cooperativisme i l'economia social

Climent ha dit a la seua compareixença en Corts que "seguirem treballant l'estudi i avaluació de l'economia valenciana, l'orientació, planificació i seguiment de les polítiques econòmiques, i la gestió estadística, necessàries per projectar amb rigor el futur de les valencianes i valencians. El cooperativisme i l'economia social està en el nostre ADN".

Per a dur endavant eixes polítiques comptem amb 13,3 milions d'euros, amb 0,5 milions d'euros més que en 2017. Així, l'any 2018 serà el primer en què es pose en marxa el Pla Biennal de Suport i Foment del Cooperativisme 2018-2019, amb la participació de tots els departaments del Consell implicats en el foment del cooperativisme i ha sigut consensuat amb el moviment cooperatiu valencià.

A tal efecte es dedica una nova línea del Pla biennal, dotada amb 400.000 euros.

La Direcció General de Comerç i Consum compta amb el programa sobre protecció Consumidors i Qualitat de Béns i Serveis, dotat amb 4,9 milions d'euros per implementar programes per a la defensa de les persones consumidores i usuàries i protegir la seguretat, la salut i els legítims interessos econòmics de les persones consumidores així com el foment de les seues organitzacions i la realització d'accions d'informació i educació dels mateixos.

A més, incorpora també el programa "Ordenació i Promoció Comercial", amb una dotació de 45,6 milions d'euros, on les actuacions s'emmarquen en l'objectiu de recolzar el comerç de proximitat i la seua sostenibilitat.

Destacats