Disminueix la qualitat de l'ADN dels espermatozoides dels ciutadans de la Comunitat Valenciana

Hui l’ADN dels espermatozoides dels ciutadans de la Comunitat Valenciana de la mateixa edat pateixen més dany i fragmentació que fa 20 anys.

Guardar

espermatozoide
espermatozoide

Fer l'amor amb més freqüència millora la qualitat de l'ADN dels espermatozoides dels ciutadans de la Comunitat Valenciana, "que és pitjor en els homes que ejaculen poc", segons el doctor Jan Tesarik, especialista en fertilitat humana.

Encara que no existeix un consens general, diferents estudis asseguren que la fragmentació de l'ADN dels espermatozoides pot reduir la fertilitat dels homes, provocar avortaments en embarassos i generar problemes de salut en els nounats. La major o menor incidència d'aquestes variables està relacionada amb els gens afectats per la fragmentació, de manera que en uns casos pot tenir conseqüències negatives i en uns altres cap.

Segons Tesarik, des de fa anys es publiquen articles científics que alerten sobre la deterioració de la qualitat dels espermatozoides. No obstant això, aquesta conclusió necessitaria un estudi realitzat en un període de temps suficientment llarg, sobre homes de la mateixa edat, triats aleatòriament i no condicionats per factors externs (com per exemple problemes de fertilitat) i utilitzant els mateixos mètodes d'anàlisis.

Dany multifactorial

Tendeix a ser més alt en fumadors i en homes exposats professionalment a diferents substàncies tòxiques. També es deriva de les condicions ambientals, com la contaminació de l'aire, aigua i aliments, el consum d'alcohol i drogues, la temperatura testicular elevada, diverses patologies com la criptorquídia, varicocele, processos inflamatoris o infecció del tracte genital, càncer, episodis febrils i estrés, entre altres. Hàbits personals aparentment irrellevants, com l'ús regular de banys calents o de la sauna, la roba ajustada i pràctica de certs esports, poden també contribuir a la deterioració.

Combatre la fragmentació de l'ADN

Hi ha coses que tots els homes poden fer per a millorar l'ADN dels seus espermatozoides, com estressar-se menys, menjar aliments rics en vitamina C o altres antioxidants i fer l'amor amb més freqüència, "ja que està demostrat que la qualitat de l'ADN dels espermatozoides és pitjor en homes que ejaculen poc", afig Tesarik.

A més d'aquests mètodes "naturals", que no són suficients en tots els casos, existeixen tractaments mèdics de diferents categories, des de tractaments orals fins al recurs a tècniques de reproducció assistida. "Amb els mètodes actualment disponibles –conclou Tesarik- és possible tenir un fill en la gran majoria dels casos amb l'ADN dels espermatozoides danyat, sense o amb el recurs a la reproducció assistida" indica Tesarik

Menys fèrtils

L'equip d'experts de la Clínica Marge de Granada, dirigit per Jan Tesarik ha publicat recentment un article científic en la revista especialitzada Translational Andrology and Urology, en el qual revisen tots els mètodes del diagnòstic i del tractament del dany a l'ADN dels espermatozoides disponibles en l'actualitat i elaboren un algorisme de l'ús de cadascun d'ells segons la gravetat del dany i la situació general de la parella infèrtil, prenent en compte també la condició de la dona.

Segons Tesarik, des de fa anys es publiquen articles científics que alerten sobre la deterioració de la qualitat dels espermatozoides. No obstant això, aquesta conclusió necessitaria un estudi realitzat en un període de temps suficientment llarg, sobre homes de la mateixa edat, triats aleatòriament i no condicionats per factors externs (com per exemple problemes de fertilitat) i utilitzant els mateixos mètodes d'anàlisis.

Aquesta combinació de requisits no es dóna en la pràctica, ja que, normalment, la qualitat dels espermatozoides s'analitza en casos de problemes de fertilitat, l'edat mitjana de pacients canvia amb el temps i els mètodes d'anàlisis evolucionen.

Estudi

No obstant això, si es poden comparar determinades característiques que influeixen en la qualitat dels espermatozoides, com és la integritat de l'ADN. L'equip del doctor Tesarik ha arreplegat i avaluat sistemàticament i des de fa més de 20 anys l'ADN dels espermatozoides de pacients, d'Espanya i de diferents parts del món, amb problemes de fertilitat, "i les dades demostren que avui els homes de la mateixa edat pateixen més dany en l'ADN dels espermatozoides que els de fa 20 anys. Es tracta d'una deterioració progressiva, lent però evident", conclou l'investigador.

Destacats