Així va celebrar la Comunitat el seu primer dia d'homenatge a les víctimes del franquisme

La Llei de Memòria Democratica de la Comunitat, aprovada en 2017, estableix el 28 de març com el dia de record a les víctimes de la Guerra Civil i el Franquisme

Guardar

Dia per les víctimes del franquisme_Actes Paterna (7)
Dia per les víctimes del franquisme_Actes Paterna (7)

Ahir, 28 de març, van tindre lloc diversos actes a la Comunitat Valenciana amb l'objectiu d'homenatjar i recordar a les víctimes de la Guerra Civil i del franquisme. En ells van participar tant la Generalitat Valenciana com la Diputació de València. La primera institució va estar representada en la Universitat Jaime I de Castelló per la consellera de Justícia, Gabriela Bravo. I la segona va estar present en el cementeri de Paterna -símbol de record a les víctimes- mitjançant Rosa Pérez Garijo, delegada de Memòria Històrica, i el diputat d'Hisenda, Toni Gaspar.

La llei de Memòria Democràtica de la Comunitat, aprovada fa tan sols cinc mesos en les Corts Valencianes, estableix el 28 de març com el dia "de record i homenatge a les víctimes de la Guerra Civil i la dictadura", en el qual les institucions públiques valencianes "impulsaran actes de reconeixement" per a "mantindre la seua memòria i reivindicar els valors democràtics i la lluita del poble valencià per les seues llibertats". Es va triar aquest dia concret perquè coincideix amb la mort del poeta Miguel Hernández, i aquest 28 de març va ser la primera jornada de commemoració a la Comunitat Valenciana.

Gabriela Bravo, consellera de Justícia

Gabriela Bravo va subratllar en la seua intervenció durant l'acte a Castelló que "recordar al poeta Miguel Hernández ha de servir-nos per a recuperar la memòria de milers de víctimes que com ell, de manera injusta, van patir les conseqüències d'una guerra civil que va voler extirpar de la societat espanyola qualsevol veleidad democràtica".

Així mateix, va assegurar que "cal mirar cap a davant, però sabent d'on procedim", per la qual cosa "mantindre en la memòria a les víctimes, reconèixer la seua dignitat, és el millor fre per a detindre el temor i la por" al fet que la guerra i la repressió posterior "tornen a succeir". L'acte en el qual va participar la consellera va acabar amb una taula redona sobre el poeta oriolà i un recital poètic a càrrec del col·lectiu de Literatura Verba Manet.

A Paterna, Pérez Garijo va lamentar que després de quaranta anys des de la mort de Franco, "encara tenim les cunetes i els cementeris plens de fosses comunes". En el seu comentari, va recordar als més de 2.000 afusellats en la 'Paredassa d'Espanya', en les proximitats del cementeri; i va assenyalar que les administracions han d'unir-se per a "fer justícia, recuperar la memòria i reparar a les víctimes".

Toni Gaspar i Rosa Pérez Garijo (Diputació)

A l'acte celebrat en el cementeri de Paterna van acudir nombrosos familiars de represaliats per la dictadura franquista, molts d'ells enterrats en fosses comunes en la mateixa localitat de l'Horta Nord, com per exemple els de la fossa 113 –que els seus descendents eren fàcilment recognoscibles per les samarretes en record a les víctimes– o la valleja número 22.

Cal recordar que en aquesta última, la fossa 22, han aparegut aquesta setmana durant les obres d'excavació i exhumació 15 cossos amb signes de violència i impactes de bala, per la qual cosa el jutjat d'Instrucció número 1 de la localitat va paralitzar les obres a l'espera que la labor dels forenses determine l'antiguitat dels ossos.

Destacats