Govern anuncia derogació "urgent" d'articles de la LOMCE i que la religió no comptarà per a la nota mitjana

Guardar

curso escolar
curso escolar

La ministra d'Educació i Formació Professional, Isabel Celaá, ha anunciat aquest dimecres que el Govern derogarà de forma "urgent" diversos articles de la Llei Orgànica per a la Millora de la Qualitat Educativa (LOMCE) aprovada pel Partit Popular, i també que l'assignatura de religió deixarà de ser "computable amb efectes acadèmics".

En la seua primera compareixença a petició pròpia en la Comissió d'Educació i Formació Professional del Congrés dels Diputats, Celaá ha confirmat a més que l'Executiu de Pedro Sánchez vol revertir el Reial decret Llei 14/2012 de mesures urgents de racionalització de la despesa pública en l'àmbit educatiu, aprovat en 2012 pel govern de Mariano Rajoy. El decret que mantenia vigents mesurades com la possibilitat d'elevació de les ràtios d'alumnes per aula fins a un 20%, l'increment de la jornada lectiva del personal docent fins a les 25 hores en educació infantil i 20 hores en els restants ensenyaments i l'augment del termini de substitució de professors fins als deu dies.

En la seua compareixença, la nova titular d'Educació ha exposat els "principis rectors" del seu "projecte" al capdavant del Ministeri apel·lant al "diàleg obert" i a la "col·laboració" amb els grups de l'oposició. "Ningú té la solució completa, i més en l'educació. El Govern no les té totes, però entre tots i totes podem reunir-les", ha afirmat davant els portaveus d'Educació dels grups parlamentaris.

MODIFICACIÓ DE LA LOMCE

"L'educació és la prioritat més substantiva i central", ha afirmat Celaá defensant l'escola pública com a eix vertebrador del sistema" per a anunciar la derogació de l'article 109.2 de la LOMCE, "un eufemisme", segons la ministra, "que pot propiciar que l'escola pública puga considerar-se subsidiària de la concertada".

L'article 109.2 permet que la programació de l'oferta de places escolars s'establisca per "demanda social", alguna cosa que ha permés, segons apunten des del Ministeri, al fet que en alguns casos l'escola concertada haja tingut preeminència sobre la pública, com en els nous desenvolupaments urbanístics de les ciutats. "La concertada serà complementària de les necessitats d'escolarització", ha detallat Celaá.

DIÀLEG AMB ELS CENTRES D'EDUCACIÓ DIFERENCIADA

De la mateixa manera, la també portaveu del Govern de Pedro Sánchez ha avançat que obrirà un "temps de diàleg" amb els centres concertats d'educació diferenciada, que separen físicament a xiquets i xiquetes i contravenen, en opinió de la ministra, "els principis generals de l'educació inclusiva i la coeducació", per a intentar "acordar" un model educatiu "igualitari" amb aquest tipus de centres.

El Govern derogarà a més els itineraris "segregadors", com els ha qualificat Celaá, a partir dels 13 anys que establia la LOMCE i que, segons la ministra, "condicionen les opcions i el futur de l'alumnat segons el seu rendiment". Així mateix, s'eliminaran les revàlides que va incloure la denominada 'Llei Wert' i es recuperaran els Programes de Diversificació Curricular per a recolzar als alumnats amb més dificultats de rendiment.

A més, Celaá s'ha compromés a recuperar "la participació de la comunitat educativa" en els Consells Escolars i el seu "paper decisori" en els centres després de la reforma dels articles 122, 127 i 135 de la LOMCE, que també canviarà la forma de triar als directors dels centres públics, segons ha assegurat la ministra, que ha confirmat que l'assignatura de religió deixarà d'explicar per a la nota mitjana.

RELIGIÓ NO COMPUTARÀ

"Anunci que la religió no serà computable amb efectes acadèmics", ha dit Celaá al principi de la seua compareixença assegurant que no tindrà cap alternativa en forma d'"assignatura espill", i confirmant la creació de l'assignatura de valors ètics i cívics centrada en "els drets humans" i les "virtuts civico-democràtiques" com existeix des de fa temps, segons la ministra, en altres països europeus.

En una hora de compareixença, la ministra ha dedicat temps a l'Educació Infantil, que considera una altra "prioritat" del Govern. "Per a aconseguir un sistema equitatiu hem de començar com els equips de futbol, assegurant una bona arrencada de joc des de darrere", ha dit utilitzant un símil futbolístic abans d'anunciar el Programa de Cooperació Territorial amb les comunitats autònomes dirigit a famílies amb les rendes més baixes per a fer més accessible la primera etapa educativa.

Quant a ajudes, Celaá ha avançat que convocarà l'Observatori de Beques i Ajudes a l'Estudi, amb participació de representants de la comunitat educativa, per a "revisar el model" de beques i "fer-ho més just i equitatiu". A més, el Govern emprendrà mesures contra l'abandó educatiu, segons ha assegurat, com facilitar la compatibilitat de l'ocupació i la formació per als joves.

La també ministra de Formació Professional ha qualificat aquests estudis com a "motor del canvi de model productiu" i ha mostrat la predisposició del Govern a "modernitzar" la FP amb la participació d'agents socials, empresaris i sindicats i el disseny d'una Llei de Formació Professional.

Destacats