Dansa València recupera el protagonisme de la dansa contemporània

Guardar

otra-danza-w
otra-danza-w

El festival Dansa València, organitzat per l'Institut Valencià de Cultura amb la col·laboració de l'Ajuntament de València, va abaixar el teló el cap de setmana passat amb una resposta més que positiva tant de públic com de professionals de les arts escèniques.

Així ho ha confirmat el coordinador del festival, Leo Santos: "estem molt satisfets amb el desenvolupament del festival i la resposta del públic. Ha sigut l'inici d'una nova etapa que desitgem que retorne el protagonisme a la dansa i a València com a referent del panorama coreogràfic espanyol".

Durant els quatre dies que ha durat el festival prop de 5.700 persones han pogut gaudir de la millor dansa nacional representada en Dansa València per tretze companyies que han sigut el reflex de la creació coreogràfica espanyola de l'actualitat.

3.200 persones han assistit als espectacles programats en els teatres Principal, Rialto, El Músical i la sala Matilde Salvador de la Universitat de València-La Nau, la qual cosa suposa una mitjana del 80% de l'ocupació total i al voltant de 2.500 han vist els espectacles programats en la plaça del Patriarca que, sens dubte, han conferit una major visibilitat i notorietat al festival. Quatre espectacles gratuïts en un espai d'exhibició obert als ciutadans: dues estrenes absolutes de Marco Vargas i Chloé Brulé i Pepa Cases, a més del Ballet de la Generalitat i el premiat 'Mulïer' de Maduixa Teatre.

Al festival han assistit també més de 50 programadors valencians, estatals i internacionals que han pogut veure les propostes de qualitat de creadors amb gran talent. A les quatre companyies que van actuar en la plaça del Patriarca se sumen altres nou, totes elles presents en les programacions nacionals i internacionals: Sharon Fridman, La Veronal, Una altra Dansa, Titoyaya Dansa, Antonio Ruz, Elías Aguirre, Roser López Espinosa i dues, Taiat Dansa i Paula Quintana, que van presentar els seus espectacles en estrena absoluta.

Una programació que s'ha completat amb vuit activitats paral·leles entre les quals destaquen classes magistrals amb els coreògrafs Asun Noales, Gustavo Ramírez i Marcos Morau, conferències com la d'Antonio Najarro, director del Ballet Nacional d'Espanya, en col·laboració amb l'Acadèmia de les Arts Escèniques, diàlegs amb Antonio Ruz i Marcos Morau, la presentació de l'editorial de dansa Mahali i la projecció, també estrena, de la pel·lícula 'Sota Terra' sobre La Veronal. A més, s'ha celebrat la 'Missió Inversa', organitzada per AVED (Associació Valenciana d'empreses de Dansa), amb la col·laboració de CulturArts, l'IVACE i la SGAE, amb la qual s'ha treballat en diferents sessions per a reforçar l'impuls internacional de les companyies valencianes.

Este ha sigut l'inici d'una nova etapa que pretén retornar a Dansa València el seu paper protagonista en el desenvolupament de la dansa contemporània espanyola i al mateix temps que siga la festa de la dansa en la nostra ciutat.

Destacats