40 anys fent valors Caixa popular

Cultura restaurarà el ‘Retaule dels gojos de la Mare de Déu’ de la Casa-Museu Benlliure

16/06/2016 -

L’Institut Valencià de Conservació i Restauració (IVC+R), de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport inicia la restauració del “Retaule dels gojos de la Mare de Déu”, que es troba ubicat a la Casa-Museu Benlliure, y és atribuïda al cercle de Nicolás Falcó.

La directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, i la regidora de Cultura de l’Ajuntament de València, Gloria Tello, junt amb la subdirectora de l’IVC+R, Gemma Contreras, presenten l’inici dels treballs de restauració d’aquest retaule que es troba en el límit de la transició de la pintura gòtica a la renaixentista, i la cronologia de la qual estaria entorn del 1500.

El retaule va ser adquirit en 1896 pel pintor Josep Benlliure a l’antiquari i col·leccionista Francisco Enrich i, des de 1902 ,es troba ubicat en el mur est de l’estudi del pintor en la Casa-Museu Benlliure, i ha format part del decorat d’algunes de les seues pintures, com el retrat que realitza a la seua filla María.

L’estat de conservació de l’obra presenta un alt nivell de degradació, amb importants alteracions i deterioraments, que posen en perill la seua perdurabilitat en el temps; així mateix, s’observen antigues intervencions en l’obra, que requereixen ser revisades i tractades sota els criteris actuals d’una restauració científica, d’ací que s’efectuaran tota una sèrie d’estudis analítics previs a aquesta restauració.

El retaule està dedicat als set gojos de la vida de la Mare de Déu, que apareixen representats en els carrers laterals. A l’esquerra, i de dalt a baix, trobem les escenes de l’Anunciació, la Nativitat, i l’Epifania; a la dreta, en idèntica disposició, es troben les escenes de la Resurrecció, l’Ascensió i Pentecosta. A la taula central es troba la Mare de Déu amb el Xiquet entronitzada i rodejada d’àngels, i en la part superior el Trànsit de la Mare de Déu. En la predel·la trobem al centre Crist com a baró de Dolors, i als costats, la representació de santa Llúcia, santa Bàrbara, santa Quitèria i sant Sebastià.

El cost de la rehabilitació està xifrat en 17.500 euros, que serà sufragat íntegrament per l’Institut Valencià de Conservació i Restauració (IVC+R).

Notícies relacionades

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

vacaciones en salou
Conciertos de viveros fira de valencia 2017
biopark
sona la dipu
les arts volants
ACST Torrent
Aplicacion movil
Anunciate en Valencia Extra