Cristina Escrivà: "Més que polèmica va ser un atac destinat a polititzar una cavalcada dedicada a la infància"

València acollirà, de nou, la cavalcada de les magues de gener

Guardar

Edicions anteriors de la Cavalcada de les Magues de Gener
Edicions anteriors de la Cavalcada de les Magues de Gener

logo-societat-coral-el-micaletLa Societat Coral El Micalet de València realitza, durant tot l'any, una gran labor en el foment de la cultura en la nostra ciutat. Però també dóna suport i aposta per la recuperació de les tradicions que ens caracteritzen.

D'aquesta manera, en el nadal passat van decidir realitzar la cavalcada de les magues de gener, una cavalcada que, per primera vegada, es va dur a terme l'any 1937 amb l'objectiu d'alegrar, en moments difícils, als més xicotets en unes dates tan assenyalades.

No obstant això, aquest entusiasme per recuperar un esdeveniment passat es va veure entelat per una polèmica entre els quals donaven suport a aquesta iniciativa, i els que no la van entendre. Així i tot, enguany les magues de gener tornaran a realitzar la seua cavalcada, juntament amb un gran nombre d'activitats culturals.

València Extra ha parlat amb Cristina Escrivà, directiva de la Societat Coral El Micalet, i això és el que ens ha explicat:

Quines activitats dueu a terme en la Societat Coral El Micalet?

De diversos tipus, vinculades sempre amb la cultura. La Societat Coral el Micalet té una història centenària a la ciutat de València al voltant de la música.

El nostre Institut d'Ensenyament professional de música, porta el nom "Institut Musical Giner", en homenatge a Salvador Giner, autor d'obres musicals, corals, músic-corals o exclusivament musicals; religioses o profanes. Ell va incloure, en peces de música clàssica, elements de la música popular. A més tenim activitats com a exposicions, presentació de llibres, concerts, etc., sense oblidar la programació del Teatre Micalet.

Quant a la cavalcada de les magues, teniu pensat realitzar-la de nou aquest any?

Nosaltres mai hem donat el títol de "reines" a les magues de gener. Per això aquest punt necessita un aclariment, ja que s'ha transmés erròniament amb massa reiteració en els mitjans de comunicació aquest qualificatiu. Les magues de gener no entren en disputes amb els reis. Una tradició que està arrelada en la societat i que ningú pretén eradicar. El que hem volgut és obrir espais de diversitat al voltant de les festes amb les quals conclou el mes de desembre i comença el nou any. Creiem que la il·lusió de la infància no s'ha d'acabar quan es descobreix la procedència dels regals. La il·lusió de tots i totes per un món millor ha de ser permanent i oberta a totes les cultures i creences. I sí, aquest gener, 80 anys després de la realitzada en 1937, tornarem a sortir al carrer, el dia 8 a les 12 hores.

Ja heu sol·licitat el permís necessari?

Aquest tema es gestiona sota els terminis protocol·laris i per descomptat ja hem sol·licitat els permisos oportuns.

Què voleu reivindicar amb aquesta cavalcada?

Que el carrer és un espai obert a tots en una democràcia. Que és necessari visibilitzar la realitat social. Que les dones poden ser protagonistes de la festa. Que les tradicions poden evolucionar amb els temps. Que si es va realitzar en 1937, en un moment molt difícil, una cavalcada per als xiquets i xiquetes refugiades amb l'objectiu de donar alegria a la infància, no es fa cap cosa dolenta, tot el contrari, recordant-ho amb la visió del segle XXI.

Què opineu de la polèmica que es va generar l'any passat?

Més que polèmica va ser un atac destinat a polititzar una cavalcada dedicada a la infància. Es va intentar desprestigiar una idea positiva, que complementa el pensament d'una part de la ciutadania. Els comentaris masclistes contra la imatge de les dones que van interpretar desinteressadament el paper de magues van tenir ressò en els mitjans nacionals, i la imatge dels nens es va utilitzar sense permís amb finalitats partidistes. Crida l'atenció que els comentaris van sorgir de persones que no havien assistit a la cavalcada, traient fora de context imatges i sense saber com s'havia organitzat i desenvolupat.

foto-miquel-gomez-3-1-2016-2A més, han volgut afegir que 'Més de 300 persones van col·laborar a la festa. El carrer ens va rebre amb simpatia i es van unir a la comitiva. Gairebé no vam fer publicitat, i encara així espontàniament va ser un èxit de participació. Les magues són un element més dins de la cavalcada, també vam tenir (i tindrem) gegants i cabuts, muixerangues, balls tradicionals, associacions en defensa del medi ambient i del patrimoni, tabals i dolçaines, el caparrut, el pregoner...'.

Però, abans de la cavalcada, que eixirà el dia 8 a les 12.00 hores del Parterre fins a la plaça de l'Ajuntament, la Societat Coral el Micalet també tindrà altres activitats com el diumenge 18 a les 12.00 la presentació del llibre "Música i versos. La setmana de la infància 1936-2016" i el dimarts 20 a les 19.30 un concert de nadales laiques, amb la participació de reconeguts poetes i músics valencians.

Arxivat a:

Destacats