L'Ajuntament formalitza la congelació de l'impost de plusvàlues

Guardar

La Junta de Govern Local ha aprovat hui formalment congelar el cobrament de l'Impost sobre l'Increment del Valor dels Terrenys de Naturalesa Urbana, l'anomenat Impost de Plusvàlues, una mesura que ja s'havia començat a aplicar de 'facto' en l'Ajuntament de València, després que el passat dia 17 el Tribunal Constitucional ampliara a tot el territori de l'Estat la sentència de febrer referida al territori foral de Guipúscoa.

Tal com va anunciar l'alcalde el passat dia 18, només conéixer-se la decisió del Tribunal, "es tracta d'una decisió lògica que esperàvem, ja que si no hi ha una base sobre la qual gravar, no té sentit fer-ho". Aquest mateix matí, el regidor d'Hisenda, Ramón Vilar, ha presentat una moció a la Junta de Govern per a paralitzar provisionalment el cobrament de l'impost "en aquelles autoliquidacions en les quals les persones interessades declaren minoració d'ingressos", i així ho demostren.

Per a quedar exempts del pagament, les persones interessades hauran d'aportar la documentació necessària que reflectisca la minoració d'ingressos, és a dir, que no hi haja hagut objectivament i realment increment, sinó disminució del valor dels terrenys objecte de la compravenda". El mateix alcalde avançava dies arrere que "a aquelles persones que acrediten que no s'ha produït un increment del valor del terreny on s'ubica el seu immoble no se'ls cobrarà res, fins que el Govern de l'Estat ens done instruccions sobre com realitzar a partir d'ara el procés".

Per això, la moció aprovada per la Junta de Govern apel·la a la "responsabilitat del legislador", davant de la circumstància que el Govern central encara no ha remés a les entitats locals cap tipus d'instrucció sobre "la forma o no" que cada operació de compravenda "ha de ser sotmesa a tributació". De fet, la Junta de Govern insta també que determine "les manifestacions o adaptacions pertinents en el règim general de l'impost", perquè els ajuntaments sàpien com procedir en cada cas.

Finalment, la Junta de Govern sol·licita també a l'Estat "la devolució íntegra a l'Ajuntament" de les quantitats "que puguen ser susceptibles de devolució als ciutadans que han sigut obligats indegudament a efectuar els pagaments". És a dir, s'exigeix a l'Estat que compense els municipis per la pèrdua de recursos que es derivarà de l'aplicació de la sentència judicial, "atés que els ajuntaments han liquidat l'impost fins al moment d'acord a l'estricte compliment del marc legal vigent".

Destacats