Javier Laface del col·lectiu Russafí: 'L'essència de Russafa no s'ha perdut, en tot cas, s'ha millorat'

’No podem pretendre que Russafa siga el que era fa 30 anys'

Guardar

Edificis en un carrer del barri de Russafa
Edificis en un carrer del barri de Russafa

  • Millora notablement la neteja a Russafa en els últims tres anys
  • La conversió en zona de vianants de Cirilo Amorós i la incorporació de zona taronja, les peticions més destacades dels veïns de l'Eixample

El barri de Russafa ha canviat notablement en els últims anys fins a convertir-se en una de les zones més atractives de la ciutat de València, que encara segueix conservant la seua essència d'antany. No obstant això, i en aquesta voràgine de canvis, el debat social i mediàtic sobre com està la situació actual del barri ha desencadenat la publicació d'una infinitat de crítiques i queixes veïnals sobre l'oci nocturn, els problemes d'aparcament o la pujada de lloguers. Així i tot, no tot és negatiu.

I en eixe intent per traure a la llum els valors i aspectes positius de Russafa sorgeix el col·lectiu veïnal Russafí. Un grup de veïns, que viuen i treballen en el barri, i que, agrupats sota el gentilici dels habitants de Russafa, s'han proposat millorar aquells aspectes que preocupen als veïns, però sense caure en la crítica buida. València Extra ha parlat amb Javier Laface, membre de Russafí, que ens ha explicat la raó del naixement d'aquest col·lectiu. 'Hi ha molta notícia del mal que s'està en Russafa, del negatiu que és Russafa, i no ens sembla per a tant i, a més, creiem, d'una banda, que no és bo i, sobretot, que no és cert. I, així, ens vam anar ajuntant un grup de veïns que decidirem reivindicar el positiu del barri'.

La primera mesura que van dur a terme va ser la realització d'un estudi sobre la situació del barri de Russafa, i els resultats els van donar la raó. 'Més del 80% dels veïns estan encantats amb el barri i amb l'evolució que ha tingut en els últims 20 anys. Ací vol venir tothom. Per això, el nostre objectiu és no destrossar la imatge del barri amb problemes, que és cert que s'han de regular, però que existeixen en qualsevol part, i que pensem que amb el Consistori que tenim actualment, que és tan proper, es pot dialogar per a posar una solució al que afecta els veïns. En definitiva, fer més propostes i menys protestes'.

Si bé és cert que, com en qualsevol altre barri de la ciutat, existeixen problemes que afecten en el dia a dia dels veïns de Russafa. En aquest sentit, Javier explica que 'les dades de l'enquesta revelen que la principal preocupació és la falta d'aparcament. Russafa no es va fer per a suportar el parc automobilístic que hi ha hui dia. Llavors, sí que hem plantejat a la Junta Municipal la possibilitat de crear més places d'aparcament, però també és important educar a la ciutadania en què usar els pàrquings no és pecat. Moltes vegades veig a gent donar tantes voltes amb el cotxe, que el que es gasta en gasolina, ho podria invertir en una plaça de pàrquing. Encara que, per descomptat, seria necessari que, des del Consistori, es regulara els preus dels pàrquings perquè foren més populars i donar una solució senzilla a aquest problema. El que és clar és que no podem pretendre que Russafa siga el que era fa 30 anys'.

La pujada dels lloguers o el soroll nocturn també són altres aspectes que afecten una part dels veïns del barri. Però, tal com es pregunta Javier, 'Per què no es pot regular aquests aspectes d'una manera senzilla? Per exemple, les xarangues del comiat de solters/es. Si per a un partit de futbol important hi ha 200 policies nacionals, No és possible que vengen 6-7 policies els caps de setmana per a controlar aquest tipus de situacions que poden afectar el descans dels veïns? O, per al tema de l'oci nocturn. Estem en el 2018, No es podria controlar el botelló? Ens crida l'atenció que no s'haja solucionat encara. Anem a veure què és el que falla perquè seguisquen persistint aquests problemes, però no podem caure en la queixa constant que, sovint, provoca que ja no vegem que existisca una solució, fins al punt que hi ha veïns que s'han plantejat marxar-se del barri'.

'I quant als habitatges. A vegades, s'hereten pisos que estan en ruïnes i la gent no pot pagar-se la seua rehabilitació. Des del Consistori no poden oferir subvencions per a aquest problema, com ja es fa en altres ciutats d'Espanya? Creiem que aquesta mesura podria evitar l'especulació immobiliària, que està generant aquesta pujada en els lloguers, perquè la gent ja no vendria el seu habitatge, sinó que el podria llogar a preus populars. Totes aquestes mesures que plantegem solucionaria alguns dels problemes de Russafa. El problema és que s'aprova una ordenança municipal per a tota la ciutat i, òbviament, no funciona en tots els barris. En aquest sentit, pensem que des de les Juntes Municipals és des d'on s'hauria de posar solucions als problemes de cada barri perquè una ordenança pot ser útil per al Carme, però no per a Russafa o per a l'avinguda de França, ja que són tres zones amb característiques molt diferents'.

I en aquesta línia és en la qual el col·lectiu Russafí vol treballar. Ressaltar tot el valor cultural i simbòlic del barri, la convivència entre cultures i, també, traure el costat positiu de la transformació urbana que ha viscut Russafa. 'Tenim un barri en el qual hi ha locals que creen esdeveniments culturals, com a presentacions de llibres o tallers d'escriptura, un barri en el qual conviuen locals moderns amb els bars tradicionals de tota la vida, i el que passa és que ens hem acostumat a això i no veiem el bonic que té fins que arriba un i et diu: 'Açò solament passa en Russafa'. El barri està en un moment estupend per a no deixar que ens ho lleven, muntant per exemple un Mc Donald's, i per a no deixar que torne a ser el barri degradat que era fa uns anys. I això s'aconsegueix trobant un equilibri'.

A partir d'aquest moment, el col·lectiu veïnal Russafí ja s'ha posat a la feina, i després de la reunió mantinguda amb els veïns, crearan diferents grups de treball per a proposar solucions, i millorar la qualitat de vida en el barri. D'aquesta manera, i a més de consultar als veïns què opinen de la zona taronja com a mètode per a posar una solució al problema de l'aparcament, també han creat 'un grup que s'encarregarà del trànsit, aparcament i mobilitat; un altre per a l'habitatge; i un altre per a plantejar idees per a l'hostaleria'. Iniciatives que se centraran a ressaltar tot el que té de bo el barri, a solucionar aquells aspectes negatius, i a seguir mantenint l'essència que tant caracteritza a Russafa. I és que per a aquells que pensen que aquest barri ja no és el que era, Javier Laface assegura que 'l'essència de Russafa no s'ha perdut. En tot cas, s'ha millorat'.

Arxivat a:

Destacats