Cultura inicia la col·lecció 'Guies Literàries'

Guardar

Valencia
Valencia

La Regidoria de Cultura posa a disposició dels visitants una nova ferramenta per a conéixer la ciutat, la col·lecció "Guies Literàries", que invita a recórrer la ciutat que és hui València i la ciutat que ha sigut al llarg d'esdevenir del temps, de la mà de la peripècia vital i la mirada de destacades personalitats que han escrit la seua història. Aquests primers exemplars estan dedicats a l'època medieval (València monàstica i València gòtica) i a la València republicana, amb les figures d'Isabel de Villena, Lluís Vives i Juan Gil-Albert, respectivament.

La regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Glòria Tello, ha presentat hui els tres primers exemplars d'aquesta nova col·lecció divulgativa, acompanyada pels seus coordinadors, Daniel Benito Goerlich i Mateo Gamón. Tello ha explicat que la ciutat és, sobretot, "la que està en els ulls de la gent, en la seua mirada; en la gent que la va mirar i la mira; que la va respirar i la respira; que la va gaudir i la gaudeix; que la va passejar i la passeja. Que la va viure i la viu". "I eixe", ha assegurat, "és l'esperit que impulsa aquesta col·lecció de guies literàries que presentem hui".

Les guies que inauguren la col·lecció són les titulades Sor Isabel de Villena i la València monàstica, Lluís Vives i la València gòtica, tots dues escrites per Daniel Benito Goerlich; i Juan Gil-Albert i la València republicana, de David Sánchez Muñoz. Mateo Gamón és autor de les fotografies que il·lustren l'edició. Tal com ha explicat la regidora de Cultura, el que es descriu en aquestes guies "és la mirada de persones excepcionals que van viure el seu temps i la seua ciutat".

Amb aquesta iniciativa es pretén a més, ha afegit Tello, "reconstruir el nostre present i construir el nostre futur; però també recordar, respectar i defendre el nostre passat: valorar el nostre patrimoni". "Perquè el passat", ha afegit, "influeix en el que som ara. I ara som una ciutat oberta, tolerant, bella, sense complexos, amb una mirada tan àmplia com el mar que ens envolta".

Daniel Benito Goerlich ha definit València com una ciutat "bella, antiga, de més de 2.000 anys, que ofereix capes i capes de presència i de testimonis dels valencians que ens han precedit en altres èpoques i en altres cultures i que encara són patents per a una mirada que ha de ser meditativa i reposada". "Per a conéixer de veritat una ciutat cal passejar-la", ha afegit, "i que millor manera que passejar-la amb aquests llibrets a través d'unes rutes en què la presència d'un personatge històric ens va contant la València de la seua època, què queda, què no queda i què ha sigut substituït".

Per la seua banda, Mateo Gamón, ha relatat el procés d'elaboració de les obres, que ha viscut, ha afirmat, "amb molta felicitat". "He anat a l'ombra de Gil-Albert, després dels passos d'Isabel de Villena, seguint Lluís Vives...", ha relatat, "perseguint les trajectòries descrites en les guies, i buscant a vegades el lloc que ja no existeix".

Destacats