Eres més de xurros o de bunyols?

La història del bunyol va començar amb l’inici de les Falles

Guardar

buñuelos
buñuelos

València ja fa olor de Falles. I com no podia ser d'una altra manera, els carrers de la nostra ciutat s'omplen de nombrosos llocs de carrer, que ofereixen una tradició gastronòmica que es remunta al segle XIX: Els bunyols de vent.

Un dolç típic en Falles, que cal no confondre amb els xurros. I és que malgrat elaborar-se amb una massa en oli bullent, ni la seua forma, ni la massa amb la qual s'elaboren i, per tant, ni el seu sabor són els mateixos. Així mateix, mentre els xurros s'han estés al llarg de tota Espanya i Llatinoamèrica, els bunyols formen part de la història valenciana.

El tradicional bunyol va nàixer quasi al mateix temps que les Falles. Per açò, s'ha mantingut molt lligat a aquesta festa al llarg dels anys. Quan el gremi de fusters va obtenir el permís de l'Ajuntament de València per a cremar en fogueres les andròmines velles, les dones dels fusters, considerades les primeres 'bunyoleres', elaboraven i degustaven aquests exquisits bunyols.

I encara que els bidons de ferro en els quals es cuinaven llavors han sigut substituïts per cuines de gas, la qual cosa s'ha mantingut al llarg del temps ha sigut la recepta. Bé és cert que a l'elaboració original s'han anat afegint nous ingredients, com la carabassa, que la van començar a introduir els camperols per a aprofitar el producte de la temporada, la taronja o el moniato, entre altres, per a fer les delícies de tots els valencians.

Per açò, si estàs pensat preparar els bunyols de vent, a València Extra, t'ensenyem com fer-ho: Només has d'elaborar una massa amb llevat, farina, aigua i una mica de sal, agafar una bola de massa en una mà, trepitjar-la amb el dit polze per a crear el forat central, i fregir-ho en l'oli molt calent durant mig minut, aproximadament.

A gaudir!

Destacats