Els casos més sonats de manipulació en les televisions públiques

En els propers mesos està prevista l’obertura de la nova radiotelevisió pública valenciana. Repassem els casos més flagrants de manipulació en mitjans com RTVE, TV3 o la mateixa RTVV

Guardar

RTVVexecutada
RTVVexecutada

A principis de setembre, Empar Marco va presentar la nova RTVV, Àpunt, i va fixar la posada en marxa de la ràdio i la web abans de finalitzar l'any, i de la televisió durant el primer trimestre de 2018. Amb aquest motiu, a València Extra hem decidit fer una ullada als casos de manipulació de les televisions públiques que més han transcendit.

Catalunya

El conflicte a Catalunya ha esdevingut font de conflicte també en allò televisiu. Tant TV3 com RTVE han utilitzat els seus continguts informatius per decantar el relat cap a un bàndol o un altre. Sense anar més lluny, el dia del referèndum (1-O), els informatius de la cadena estatal s'inventaven els subtítols del portaveu de la Generalitat, Jordi Turull. Mentre ell deia "hi haurà un sistema per consultar el cens universal i validar que ningú haja votat anteriorment", aquests era el que subtitulava la cadena:

subtitulos-equivocados_1951614919_8849804_667x375

A més, cap dels informatius d'aquest dia va obrir amb imatges de les càrregues policials ni amb declaracions de la Generalitat. Tampoc van incloure en els seus continguts testimoniatges de ciutadans que sí que havien anat a votar ni va emetre la declaració institucional de Puigdemont després del referèndum, ni en la cadena principal ni al Canal 24h.

Però també Tv3 va utilitzar el servei públic per decantar-se per l'independentisme. El cas més sonat va ser el del programa infantil Info-K, en el qual es va narrar l'ocorregut l'1-O com una història en la qual els voluntaris salvaguardaven un preuat tresor [les urnes] enfront de la policia "espanyola" [la Policia Nacional], que "va agredir a les persones que intentaven impedir la seua entrada, en alguns casos, amb molta violència".

Corrupció

Tampoc fa molt, al juliol, el president del Govern, Mariano Rajoy, va declarar davant l'Audiència Nacional com a testimoni pel Cas Gürtel. Mentre tots els mitjans televisius, radiofònics i digitals, van obrir amb això, el de la 1, la notícia va quedar relegada a un segon pla, després de la convocatòria d'eleccions a Gran Bretanya. Al Canal 24h, va ser la setena per ordre d'importància. Alguna cosa similar al que va ocórrer amb les compareixences d'exdirigents populars com Rodrigo Rato o Javier Arenas.

L'oposició silenciada

La censura a l'oposició també s'ha donat en diverses ocasions. Quan el ministre de Justícia, Rafael Catalá, i el fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, van haver de donar explicacions al Congrés per les pressions a fiscals que instrueixen el Cas Gürtel, el Canal 24h va tallar l'emissió en directe just abans que l'oposició tinguera la paraula.

També va ocórrer en el cas de la imputació de l'ara expresident de Múrcia, Pedro Antonio Sánchez. El jutge va demanar la seua imputació i les reaccions de Ciutadans, PSOE i Podemos no es van emetre.

Les primàries del PSOE, un altre cas paradigmàtic. RTVE havia previst programar un especial per oferir els resultats. Però aquest es va suprimir poc després de conéixer-se que Pedro Sánchez, i no Susana Díaz, havia obtingut la victòria. En el seu lloc, la 1 va emetre MasterChef.

Canal 9, exemple a no seguir

La RTVV ara extinta també va exercir d'instrument de manipulació en favor del Govern autonòmic. L'accident del metro de València , que es va cobrar 43 vides i en el qual va haver-hi també altres 47 ferits, va confirmar el que moltes veus de l'entorn de la RTVV havien denunciat: l'estratègia de manipulació i de silenci que s'estava duent a terme.

Canal 9 no va informar de l'accident de metro més important a Europa fins al moment. Va ocórrer en 2006, i els grandiloqüents actes al voltant de la visita del Papa van servir d'excusa per a ocultar. No van tallar l'emissió ni aquesta informació va obrir els informatius. Quan es va informar sobre el descarrilament, es va anunciar en directe que havia estat imprevisible, abans que la investigació sobre el succés concloguera.

Després de mesos de recerca, la cadena pública valenciana mai va donar veu a l'oposició ni a l'Associació de Víctimes del Metre. L'única veu va ser el relat oficial. I tot això va ser denunciat en la mateixa cadena poques hores abans del tancament en 2013.

La credibilitat de les televisions públiques a Espanya està en dubte, i la seua independència, qüestionada. Aquests són alguns dels múltiples casos en els quals els mitjans públics no han complit amb la seua funció, i que en alguns casos ha portat al desastre. Canal 9 va perdre gran part de la seua audiència i va acabar tancant. RTVE també ha deixat de ser la primera cadena espanyola en serveis informatius per ser la tercera. La nova RTVV, Àpunt, pretén allunyar-se d'aquestes estratègies. En els pròxims mesos podrem veure si es fa realitat aquesta quimera.

Arxivat a:

Destacats