Carmen Alborch: "Este Feminario ens enforteix com el component de transgressió de la cultura i el feminisme"

L’ex ministra i l’escriptora Laura Freixas destaquen el paper de la cultura en la lluita per la igualtat durant el Feminario de la Diputació, que segons Alborch “ens permet ajuntar-nos i eixir enfortides”

Guardar

feminario-cultura-y-creacion_abulaila
feminario-cultura-y-creacion_abulaila

"La cultura té un component importantíssim de transgressió, i ací es troba el vincle amb el feminisme", ha manifestat Carmen Alborch durant la taula redona 'Diàleg, cultura i creació' en el marc de l'II Feminario de la Diputació de València. Segons l'ex ministra de Cultura, un dels avantatges que té el feminisme és que "hi ha moltíssim saber acumulat, només és qüestió de convéncer als poders públics i engegar-ho".

Durant la trobada organitzada per l'àrea d'Igualtat provincial, liderada per la diputada Isabel García, Alborch ha compartit una anècdota amb les seues companyes de taula en recordar els intents dels polítics en lluitar contra la violència i discriminació. "Que vagen al cinema, que vagen al cinema i que vegen", ha rigut Alborch, en afirmar que la cultura és un recurs "fonamental" per a conéixer el que està passant en una determinada societat.

"Com pugues haver-hi eixe desequilibri tan gran en la nostra societat?", s'ha preguntat Alborch, enfront del qual pensa que és necessari "seguir debatent, estudiant i fent activisme". "Per açò, que hi haja espais com el Feminario és importantíssim, perquè ens permet ajuntar-nos i eixir enfortides", ha manifestat.

 

La piràmide del panorama cultural

En la taula redona també ha intervingut l'escriptora Laura Freixas, qui ha reconegut que en el segle passat "podíem pensar que hi havia poques dones en el panorama cultural per la seua falta de formació". No obstant això, a partir dels anys 80 i 90 les dones accedeixen a les universitats i "les xifres haurien de ser del 50% a tots els nivells, però no és així", ha lamentat.

L'escriptora de Mares i filles ha recordat que el panorama cultural en qüestió de gènere s'escenifica en forma de piràmide: hi ha una majoria de dones estudiants, però en ascendir als estadis intermedis i aquells reconeguts com a "creadors de cultura" –les figures que ocupen els llocs més visibles– desapareix la presència femenina. En paraules de Freixas, "que hi haja igualtat en el món de la cultura és una reivindicació que afecta tota la societat, perquè la prèdica patriarcal ja no es fa en els púlpits, sinó en les sales de cinema o les biblioteques".

Destacats