Oltra aposta per campanyes que consciencien als joves contra la violència de gènere des de l'educació en valors

Guardar

071918_RDP_IVAJ_-3
071918_RDP_IVAJ_-3

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha apostat per l'engegada de campanyes per a conscienciar a la joventut de la importància de la seua implicació en la lluita contra la violència de gènere i masclista des de l'òptica de l'educació en valors i utilitzant un llenguatge i uns mitjans que els siguen propers.

Oltra ha explicat que aquestes són les bases sobre les quals l'Institut Valencià de la Joventut (IVAJ) ha treballat en l'engegada de diferents campanyes i iniciatives que tenen com a objectiu la lluita contra les agressions masclistes, i que ha presentat en roda de premsa acompanyada pel director de l'Institut, Jesús Martí.

"La joventut ha de ser protagonista del present per a poder millorar el futur", ha defensat la vicepresidenta, qui ha assenyalat que amb aquest objectiu s'ha volgut impulsar l'IVAJ com una mica més que "una agència de viatges", amb iniciatives com a "M'importa. Educar en valors", que vol fer visible a la gent jove implicada, amb ganes de fer coses i de canviar el món.

En aquest àmbit, i des dels compromisos que es van adquirir en el marc del Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista, s'ha considerat rellevant dedicar una atenció especial a la violència contra les dones, que en el cas de la joventut es condemna "de manera enèrgica", però encara hi ha qüestions en les quals han d'avançar.

Oltra ha explicat que, al llarg de l'any passat, es van rebre en els centres Dona 24 hores 2.171 consultes, de les quals un 33,4% pertanyien a dones d'entre menys de 18 i 30 anys, la qual cosa sumada a altres dades, com el fet que 1 de cada 3 joves no identifiquen els comportaments de control com a violència de gènere han portat al departament que dirigeix a plantejar-se aquest col·lectiu com a prioritari en la lluita contra la violència de gènere.

En aquest sentit, ha recordat que la primera campanya que es va engegar amb motiu del Dia Internacional contra la Violència de Gènere portava per títol "No em tocs el Whatsapp", lema que s'ha arreplegat des de l'IVAJ per a impulsar una exposició de fotografies realitzades per joves d'entre 14 i 30 anys i que ha recorregut ja 118 municipis i centres educatius.

L'èxit d'aquesta mostra, ha explicat, és que no s'ha concebut únicament com un conjunt de fotos, "sinó que s'ha fet de manera que l'espectador tinga la sensació que l'està llegint", i a més s'ha acompanyat d'una guia didàctica perquè aquells centres o associacions que ho desitgen puguen treballar sobre la base de l'exposició.

La vicepresidenta ha apuntat que davant l'èxit de la iniciativa s'ha decidit ampliar les modalitats per a la pròxima convocatòria amb les categories de fotografia, vídeo, arts escèniques, música i arts plàstiques, i a més de donar un premi econòmic per als centres pels quals es presenten els xics i les xiques, se'ls oferirà la possibilitat de participar en una trobada en un alberg de l'IVAJ per a reflexionar sobre les diferents propostes.

#NOesNO

Oltra ha indicat que, entre les mesures del Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista, l'IVAJ va adquirir el compromís d'engegar campanyes de sensibilització dirigides a la població jove, incloent-hi a aquest col·lectiu en l'elaboració d'aquestes.

Així, en col·laboració amb el Consell Valencià de la Joventut i del Centre d'Assistència a Víctimes d'Agressions Sexuals (CAVAS), l'IVAJ ha creat un vídeo interactiu que permet veure des de diferents òptiques com un xic tracta malament a una xica, quan ella no li crida després que hagen quedat una nit.

L'objectiu del vídeo, que permet veure com perceben l'escena l'agressor, la víctima, les amigues d'ella i els amics d'ell, cerca evidenciar "els diferents comportaments masclistes normalitzats en la vida quotidiana dels adolescents, perquè puguen identificar-los en el seu entorn i entendre per què estan normalitzats, com a primer pas per a canviar-los".

Oltra ha recalcat durant la roda de premsa que "la idea és visualitzar diferents comportaments masclistes per incipients que siguen; identificar-los en l'entorn i entendre que açò, moltes vegades, està normalitzat".

Referent a açò, la titular d'Igualtat i Polítiques Inclusives ha comparat aquest tipus de situació "molt quotidiana, que pot passar tots els dies" amb unes altres, com el cas recent de la rajada, "que tothom sap i identifica", ja que les actituds que reflecteixen el vídeo "moltes vegades no s'identifiquen" com a comportaments masclistes.

El vídeo permet a les persones que ho veuen interactuar des del mòbil i escollir que punt de vista volen veure, i es compartirà tant a través de les xarxes socials de l'IVAJ, com en la pàgina web de l'Institut.

"Viure la vida, divertir-nos, cuidar-nos"

D'altra banda, l'IVAJ també té en funcionament, coincidint amb l'estiu i les nombroses festes i festivals que se celebren aquests mesos, la campanya '"Viure la vida, divertir-nos, cuidar-nos" realitzada també en col·laboració amb CAVAS, i que es difon per xarxes socials a més de posar-la a la disposició de qualsevol ajuntament o associació juvenil que vulga utilitzar-la.

L'objectiu és "sensibilitzar de la importància de la solidaritat grupal per a prevenir agressions sexuals, especialment les relacionades amb la submissió química", ha explicat Oltra, qui ha recordat que des de la Vicepresidència també s'han engegat enguany Punts Violeta en diferents festivals de la Comunitat Valenciana.

L'objectiu de totes aquestes accions és "implicar a la societat, i en aquest cas concret a la joventut, en la lluita contra la violència masclista, perquè per a avançar és necessari la comprenguen, la coneguen i la identifiquen perquè siguen capaços de reconèixer els primers senyals de maltractament" i poder condemnar-les.

"Els joves han de ser protagonistes en la lluita per una societat lliure de violència contra les dones, des del convenciment que la igualtat entre dones i homes és imprescindible per a la convivència pacífica en societat", ha conclòs.

Arxivat a:

Destacats