Campanya de sensibilització sobre l'ús de l'aigua

Guardar

ahorro-agua
ahorro-agua

El regidor de Desenvolupament Urbà i president de l'Entitat Metropolitana de Recursos Hidràulics, Vicent Sarrià, ha presentat la campanya de conscienciació ciutadana destinada a fomentar l'estalvi i l'ús eficient de l'aigua "No deixes córrer l'aixeta", que es realitzarà durant els mesos de desembre i gener pròxims. Ho ha fet al costat de Dionisio García, conseller d'Aigües de València/Global Omnium, empresa amb la qual l'Ajuntament escomet aquesta iniciativa destinada a valorar un ben tan preuat en temps d'escassetat en què "cada gota és vida".

La pretensió és sensibilitzar a la ciutadania sobre el valor d'estalviar aigua en els domicilis en un moment en què- ha assenyalat Sarrià- "estem en una situació de prealerta de sequera, amb un nivell dels embassaments tant del sistema Túria com del sistema Xúquer, que proveeixen a València i a la seua àrea metropolitana, per sota de la mitjana dels últims cinc anys.

El volum actual en el sistema Xúquer (Alarcón, Contreras i Tous) és un 22'2% del total de 2.349 hectòmetres cúbics, mentre que el del sistema Túria (embassament de Loriguilla i Benaixeve) suposa un 29'1% del total de 294'5 hectòmetres cúbics. "El proveïment està garantit i no hi ha motius per a sembrar la inquietud en eixe sentit", ha precisat Sarrià abans d'informar que el consum humà amb prou faenes suposa entre el 15 i el 20% del consum total d'aigua, mentre que és superior el dedicat a l'agricultura o usos industrials".

Sarrià ha assenyalat que "en aquesta situació de prealerta no s'estableixen ni estan previstes a curt termini restriccions al consum d'aigua domiciliari, però sí que estan previstes restriccions a l'ús agrícola que queden fora de l'àmbit competencial de l'Ajuntament. Independentment que no estiguem amenaçats des del punt de vista del proveïment de la ciutat, en aquesta situació les entitats que fem subministrament hem de col·laborar i contribuir a aqueix ús responsable i eficient."

ENTRE LES CIUTATS MÉS EFICIENTS

Ha recordat el regidor que "és una tasca que l'Ajuntament de València ja exerceix en condicions normals. Gran part de les actuacions que duem a terme van dirigides a millorar l'eficiència i l'efectivitat de les nostres conduccions, a detectar fugides i evitar pèrdues d'aigua". Posteriorment ha recordat que "València ja té un sistema doble, amb una xarxa de baixa pressió que és la que utilitzem en els baldeos i el reg de jardins, que aproximadament suposa un estalvi de quatre hectòmetres cúbics i mitjà d'aigua potable provinent de les dues plantes potabilitzadores del Realón i La Canyada, la qual cosa ens situa entre les ciutats més eficients en la gestió de l'aigua, amb un nivell d'eficiència d'aproximadament el 82% gràcies a les millores introduïdes en la xarxa durant els últims anys".

Malgrat açò – ha insistit Sarrià- "cal treballar també perquè els ciutadans siguen conscients que estem fent ús d'un ben cada vegada més escàs, perquè la previsió per a les pròximes setmanes, i fins i tot per als pròxims mesos, no fa preveure que hi haja un canvi radical de situació i , per tant és necessari incidir en eixe aspecte de la conscienciació a la població que hem d'estalviar".

La campanya No deixes córrer l'aixeta pretén ser "realment efectiva començant per l'àmbit on es consumeix més aigua, que és l'àmbit de les famílies. Les accions previstes van especialment dirigides a un públic familiar començant pels més xicotets, que són els que incideixen més en els hàbits de consum, i que durant dos mesos , desembre i gener, es traduirà en tot un seguit d'accions de carrer i comunicatives dirigides a aqueix públic". Hi haurà accions en cinc col·legis i també unes altres de carrer per a les quals s'ha triat el Jardí del Túria. "També hem introduït un factor nou que és implicar a associacions juvenils en eixa tasca de conscienciació i d'informació".

També ha ressaltat Sarrià que és una campanya en positiu, "perquè no es tracta ni d'alarmar ni de generar, sinó de conscienciar sobre hàbits de consum sostenible que contribuïsquen al fet que entre tots puguem fer una millor gestió d'un ben tan preuat i al mateix temps tan escàs".

"En paral·lel, ha assegurat Sarrià com a President de l'Entitat Metropolitana de Recursos Hidràulics- estem treballant al costat de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer en mesures que contribuïsquen a alleujar la pressió sobre els pantans de capçalera que proveeixen les nostres plantes". Aquest treball es traduirà de seguida "en l'engegada de la dessalinitzadora de Sagunt que permetrà incorporar al sistema al voltant de 8 hectòmetres cúbics que van dirigits al consum del Camp de Morvedre però que podrem detrau-los del conjunt del sistema del Canal Xúquer-*Túria".

LA CIUTAT AMB MÉS TELECONTADORS INTEL·LIGENTS

Dionisio García, Conseller d'Aigües de València, ha ressaltat el treball que s'està duent a terme "per a tenir una gestió moderna i una bona eficiència hidràulica". Ha comentat que en la ciutat de València "tenim 1.200 quilòmetres de xarxa, per la qual cosa s'ha fitat en sectors en els quals s'ha posat uns controls en les entrades i les eixides per a detectar qualsevol anomalia". Igualment ha ressaltat que "a València podem estar molt orgullosos de ser probablement la ciutat més gran del món en comptadors de tele lectura intel·ligent, capaces de donar informació puntual als consumidors i detectar fugides i altres problemes en el proveïment. Tenim un coneixement del funcionament de la xarxa pràcticament en temps real que ens ha permés controlar i localitzar en els últims deu anys més de 30.000 fugides.".

Dionisio García ha assenyalat que "estem en un moment especial, però per consciència i per voluntat, hem d'estar sempre intentant cuidar un recurs tan escàs i preciós com l'aigua, perquè el cost veritablement alt de l'aigua és no tenir-la".

Destacats