Alicia Carpio: 'La Caja trenca prejudicis i fomenta el canvi social'

’La joventut ha pres consciència que la política i la societat es pot construir dia a dia'

Guardar

la-caja
la-caja

La CajaL'Associació Jovesolides, comptant amb el suport econòmic de la Direcció general de Cooperació i Solidaritat de la Generalitat Valenciana, ha impulsat el projecte 'La Caja'. Una iniciativa que sensibilitza als joves sobre els diferents problemes socials que ens envolten, a través dels Objectius de Desenvolupament Sostenibles (ODS), i fomentant un espai col·laboratiu en el qual tots aporten el seu granet de sorna per a canviar la societat.

València Extra ha parlat amb Alicia Carpio, tècnica responsable del projecte 'La Caja' de l'Associació Jovesolides, que ens ha explicat els objectius d'aquest projecte, així com el seu funcionament.

En què consisteix La Caja?

El projecte La Caja és una iniciativa de sensibilització social que fomenta la presa de consciència de joves entorn de la realitat que ens envolta, des de la ruptura de prejudicis socials que condicionen la nostra mirada a l'exterior, i en el marc d'acció dels Objectius de Desenvolupament Sostenible.

Sota la metàfora "eixir de la caixa" acostem a més de 250 alumnes i alumnes de 9 centres educatius de la província de València a altres realitats, des de dinàmiques i jocs creatius i des d'experiències vivencials de persones que van compartir les seues històries de vida en temes de: refugi polític, violència de gènere, projectes d'educació inclusiva i de comerç just. Tot això els ha ajudat a trencar prejudicis, trencant també les parets de "la seua caixa" per a enfrontar-se a la societat amb un rol diferent i més actiu, amb major obertura i respecte a la diferència.

Quin és l'objectiu principal d'aquest projecte?

Promoure el canvi social, preparar a la societat per al futur i fomentar la consciència social i la participació ciutadana són objectius clau en aquesta actuació.

El projecte "La Caja" anima per tant a trencar les barreres i prejudicis que limiten la nostra visió i projecció, cercant una mirada clara sobre la realitat que ens embolica, i també aquella realitat que queda més allunyada, en relació als països del sud.

Quines conclusions es poden extraure de la Caja?

Que la nostra joventut necessita eines diferents, com les que plantegem en Jovesolides, des de la innovació social; i que una vegada compten amb elles són capaces de generar idees, propostes que efectivament poden generar un canvi, tant personalment, per tot el que acaben qüestionant i repensant; com a escala social, amb l'impacte que aquest tipus d'informació i continguts generen en el seu entorn, escola, família... i esperem que en la seua futura vida.

El projecte ha sigut molt bé rebut entre l'alumnat i professorat, valorant la diferent forma de fer i sobretot considerant el rol protagonista que s'ha donat a l'alumnat. Elles i ells no són mers "aprenents" de quant els vulguem compartir, sinó que són també agents constructors de canvi; i Jovesolides, els està aportant les eines i la motivació en aquest camí.

Quins són els problemes socials que necessiten mesures urgents?

La veritat és que els Objectius del Desenvolupament Sostenible abasten totes les problemàtiques socials que hui dia es pateixen en el món, sent més greus òbviament en països del sud. Aquestes problemàtiques han sigut abordades en les aules, fomentant la presa de consciència de la nostra joventut, però hem tractat de vincular el projecte amb qüestions més properes i concretes per a l'alumnat, per a facilitar així la seua implicació. D'aquesta forma alguns dels problemes socials propers abordats en aquest projecte, que requereixen la nostra reacció i canvi, han sigut la indiferència i falta d'implicació social, a la qual atenem des de la sensibilització social i el foment del compromís; qüestions de racisme, xenofòbia, intolerància; que atenem des de la informació però també el contacte directe amb històries, persones de carn i os que han compartit les dificultats socials que han hagut d'enfrontar; o l'individualisme, que hem enfrontat des de la consciència sobre la necessitat de participar i actuar des d'una ciutadania activa.

Quins valors afegits ha generat aquest projecte?

Des d'aquest projecte hem tingut l'oportunitat de conscienciar d'una forma creativa i innovadora a la nostra ciutadania més jove respecte a la participació social, l'obertura de ment, la tolerància o el respecte a la diferència; però també els hem acostat al treball constructiu des de la incidència política i social, facilitant un espai on interactuar i treballar de la mà amb polítics i actors socials, identificant així que és responsabilitat de totes i tots generar canvis que beneficien a la societat.

La joventut ha valorat molt aquest protagonisme adquirit i han pres consciència que la política i la societat es pot construir dia a dia on ells i elles, encara menors d'edat, tenen molt que aportar.

Destacats