“Beyond Hollywood”, una mostra per a desemmascarar els estereotips de les identitats indígenes nord-americanes

Guardar

1_BEYOND HOLLYWOOD
1_BEYOND HOLLYWOOD

El Museu Valencià d’Etnologia ha presentat aquest matí l’exposició Beyond Hollywood: Identitats indígenes nord-americanes. El director del museu, Francesc Tamarit; els comissaris Joan Seguí i Tamara L. Bray; i Shannon Martin, directora del Ziibiwing Center of Anishinabe Culture and Lifeways de Michigan, han sigut els encarregats d’introduir, davant els mitjans de comunicació, aquesta mostra, que estarà oberta fins el 2 de desembre de 2018.

Francesc Tamarit ha destacat la complexitat d’organització d’aquesta exposició per la quantitat de centres que han participat i ha remarcat la importància de la mateixa: “En un món cada vegada més multicultural i multiracial, trencar els estereotips és fonamental per a la convivència. Els estereotips són la taca que embruta les nostres relacions socials”. També ha citat les paraules de Marlon Brando, que afirmava que “tot allò que els americans saben dels nadius és per les pel·lícules”, potser per això “ són un dels grups culturals més estereotips del món, fonamentalment per culpa de Hollywood i les seues pel·lícules”.

Tamara L. Bray, una de les comissàries de l’exposició ha afirmat que aquesta mostra pretén “oferir una imatge més enllà dels estereotips construïts i difosos per Hollywood, però també vol parlar de la discriminació a la que han estat, i estan, sotmesos”. Per la seua banda, l’altre comissari, Joan Seguí, ha remarcat que la mostra està creada amb el constant assessorament i consulta de organitzacions tribals i indígenes i nadius nord-americans. Per a Seguí, Beyond Hollywood “és una finestra grandíssima per a descobrir el món dels indígenes nord-americans en Estats Units en l’actualitat, posant en una posició incòmoda al món occidental i la seua mirada cap als nadius”.

Shannon Martin, per la seua banda, s’ha mostrat agraïda per “aquesta oportunitat de contar la veritat al voltant de la seua gent”. Martin ha explicat que “mentre creixia no era conscient de tota la repressió a la que havia estat sotmesa la meua gent, perquè són coses que no s’ensenyen a les escoles”, per això és important iniciatives com aquesta, que permeten als nadius contar la seua història en primera persona.

L’exposició, romandrà oberta fins el 2 de desembre, i s’inaugurarà aquesta vesprada, a les 19:00 hores, amb una conferència a càrrec de Shannon Martin. Aquesta xerrada serà la primera de les moltes activitats culturals programades al voltant de l’exposició (conferències, cinema, visites guiades) que es realitzaran al llarg de la tardor.

L’exposició romandrà oberta fins el 2 de desembre i s’inaugurarà aquesta vesprada, a les 19 hores, amb una conferència a càrrec de Shannon Martin a la Sala Alfons el Magnànim del Centre Cultural La Beneficència. A continuació, es procedirà a la inauguració de l’exposició, junt amb els comissaris i el director del Museu Valencià d’Etnologia.

Destacats