Benimaclet, Orriols i Natzaret inicien un procés participatiu per a definir les seues estratègies d'actuació

Jordi Peris ha explicat que les estratègies integrals que s’establisquen en el procés seran el full de ruta de l’Ajuntament per al futur

Guardar

procés participatiua
procés participatiua

Entre la vesprada d'ahir i hui s'inicien els tres processos participatius en tres barris de la ciutat que impulsa l'Ajuntament per a definir les estratègies d'actuació amb la participació i l'acció directa de la ciutadania. El regidor de Participació, Drets i Innovació Democràtica, Jordi Peris, ha presentat hui la iniciativa.

Els processos es desenvoluparan en els barris de Natzaret, Orriols i Benimaclet, i es tracta dels primers d'una acció de caràcter pilot, que s'estendrà a altres barris de la ciutat al llarg de l'any que ve. Esta primera fase discorrerà de manera paral·lela durant els pròxims 5 mesos.

Tal com ha explicat Jordi Peris, l'objectiu dels tres processos és definir “com pretén treballar l'Ajuntament en els barris en els pròxims anys, per a la qual cosa, estos processos específics serviran per a elaborar estratègies integrals per a cada un dels barris”. Les dites estratègies arreplegaran les necessitats, reclamacions i demandes que tenen els veïns i veïnes per a cada barri.

Es tracta d'accions integrals, ha afegit el regidor, “que afecten tots els àmbits de cada barri: mobilitat, convivència, benestar social, urbanisme, vivenda, joventut, medi ambient i cultura”. El document final serà “el full de ruta que marcarà l'actuació i la intervenció que l'Ajuntament puga fer en el futur en estos i en altres barris de la ciutat”. Suposa, en definitiva, el desenvolupament de noves fórmules de participació en cada barri que, a més, seran diferents en cada un per a adaptar-se a les distintes realitats.

NATZARET: IMPLICAR COL·LECTIUS TRADICIONALMENT EXCLOSOS

En el cas del barri de Natzaret, i atés que es tracta d'un barri afectat en gran manera per les desigualtats i l'estigma social, el plantejament d'inici del procés s'ha basat en les reivindicacions històriques del barri (infraestructures, mobilitat, relació amb la façana marítima i l'horta...) i en la diversitat cultural i poblacional. Per això, ha explicat Jordi Peris, “un dels objectius en este cas serà la implicació de col·lectius històricament exclosos i que fins ara han tingut difícil accés a la comunicació amb les administracions. És, sobretot, el cas dels col·lectius de persones magrebins, gitanes i subsaharianes.

Per a aconseguir esta implicació, el regidor ha explicat que els treballs previs efectuats s'han dut a terme “des d'una perspectiva d'informalitat i per mitjà de l'acció de ‘agents pont' que puguen servir d'enllaç amb el procés participatiu”. A Natzaret hi ha un 50% de població immigrant i una taxa de desocupació de prop del 22%.

El primer Taller de Diagnòstic en el barri arrancarà demà en el col·legi Nuestra Señora de los Desamparados, i ja s'ha creat per a això un grup motor de veïns i veïnes, així com una mesa tècnica amb presència de professionals de l'Administració. El segon taller de diagnòstic se celebrarà l'11 de novembre, i al llarg de gener i febrer es desenvoluparan les estratègies i es presentaran.

ORRIOLS: REACTIVAR EL TEIXIT COMERCIAL, SOCIAL I URBANÍSTIC

En el cas d'Orriols, es tracta d'un barri caracteritzat pel seu marcat caràcter intercultural, amb una de les majors taxes d'immigració de la ciutat i un enorme teixit associatiu. A més del veïnat a títol individual, hi participaran universitats, ciutadania organitzada, tècnics municipals, equip tècnic multidisciplinari i projectes comunitaris del barri. Tal com ha explicat Jordi Peris, a més de la participació a través d'Internet o xarxes socials, s'establirà una seu en el Centre de Majors Salvador Allende per a la participació física directa dels interessats.

En este cas, les línies estratègiques de treball fonamentals seran l’habitatge, l'ocupació i el model econòmic, l'activació comercial i l'espai públic. Respecte a la vivenda, el barri presenta un parc molt envellit amb problemes d'accessibilitat, seguretat i ocupació. Així mateix, la taxa de desocupació arriba al 40% i el teixit comercial està en clar retrocés.

El procés també s'inicia demà, amb un taller d'autodiagnòstic; i els dies 2 de desembre, 13 de gener i 10 de febrer es durà a terme l'elaboració de propostes, definició de prioritats i presentació de l'estratègia.

BENIMACLET: UN BARRI DINS DE LA CIUTAT

Finalment, el procés en el barri de Benimaclet s'ha plantejat com “una oportunitat perquè el barri reflexione sobre com vol ser en el futur i quin pot ser la relació amb l'horta, que està en el seu ADN i que el barri es resistix a perdre”. El regidor Jordi Peris ha recordat el concurs d'idees que es va celebrar en 2015 de la mà de l'associació de veïns, i les conclusions del qual defenien la voluntat de Benimaclet de conservar la personalitat de poble dins de la ciutat.

En este cas, el procés va arrancar dissabte passat, amb la presentació pública i un recorregut guiat sota el lema “Descobrix el teu barri”. Esta vesprada es desenvoluparà el segon taller, “Espai públic en Benimaclet”, en què els i les residents podran exposar com volen usar els carrers i places (arbratge, aparcaments, mobilitat, festes...). El tercer taller, denominat “Relació entre l'horta i la ciutat”, tindrà lloc el pròxim dia 17.

S'ha establit una seu física en el CIM (Centre d'Instrucció Musical) per a atendre tota la ciutadania, que estarà obert tots els dijous de 18:00 a 20:00 hores fins que acabe el procés.

El delegat de Particiación i Acció Veïnal, Jordi Peris, ha conclòs la presentació subratllant la “importància significativa que té llançar estos tres processos en tres barris de la ciutat, perquè són els primers d'esta naturalesa, però amb la intenció de definir la manera en què l'Ajuntament pretén treballar en els barris al llarg del pròxims anys”. Totes les accions estan ara en fase d'arrancada  i tenen presència en les xarxes socials i Internet.

Destacats