Benetússer elabora un nou Pla d'Acció Local que reforça el paper de la participació ciutadana

Guardar

Entrega - PAL
Entrega - PAL

L'Ajuntament de Benetússer en col·laboració amb el Fòrum de Participació Ciutadana ha elaborat un nou Pla d'Acció Local que ha comptat amb la participació de la ciutadania. En aquest nou document s'han marcat set grans línies estratègiques en el desenvolupament futur del municipi que el consistori es compromet a abordar en els pròxims anys. El nou pla actualitza les línies mestres que ja es van marcar en 2007 després de l'engegada del Fòrum de Participació Ciutadana de l'Agenda 21 Local.

Un dels aspectes claus en el desenvolupament del Pla d'Acció Local (PAL) ha sigut la necessitat de garantir la participació ciutadana establint mecanismes efectius que han permés reforçar el paper de la ciutadania i dels agents socials gràcies a la seua implicació en el procés de disseny i elaboració del Pla, així com al llarg de totes les fases del seu desenvolupament i aplicació.

El principal objectiu del nou PAL és respondre a les necessitats i expectatives dels veïns i veïnes incorporant-los als processos de planificació com a protagonistes del desenvolupament de la seua localitat. A més, es pretén fomentar l'intercanvi social i el sentit crític del ciutadà i revitalitzar i dinamitzar un espai de reflexió i trobada dels veïns compromesos en la millora de la convivència com és el Fòrum de Participació Ciutadana que en els últims anys havia descendit la seua activitat.

Les set línies estratègiques que marca el Pla van acompanyades per diferents accions concretes que es proposen a l'Ajuntament per a poder aconseguir els objectius. El primer d'aquests grans compromisos té a veure amb la revitalització econòmica i la promoció de la sostenibilitat i la qualitat de l'ocupació. Alguna de les accions concretes que es proposen són l'impuls del Mercat Municipal, l'engegada d'un espai de treball col·laboratiu, tallers d'orientació laboral, modernització de les borses de treball municipals o les accions a favor de l'alfabetització digital del teixit comercial local.

La segona de les línies estratègiques del pla té a veure amb la millora i adquisició de capacitats per a part del capital humà. Algunes de les accions concretes que es proposen en aquest apartat són el desenvolupament de mesures educatives per a facilitar l'accés jove als centres de formació o l'elaboració d'un pla de millora de la formació en idiomes i en Tecnologies de la Informació i Comunicació.

El tercer compromís adquirit pel consistori consisteix que el municipi treballe cap a una economia baixa en carboni. Les accions que es proposen sobre aquest tema són la construcció d'un carril bici que una el tren i el metro, promoure la mobilitat per als vianants amb voreres més amples, incentius en l'adquisició de vehicles elèctrics, la creació d'una xarxa pública de lloguer de bicicletes o l'ús de mesures d'eficiència energètica.

El quart pilar del nou PAL de Benetússer és emprendre accions en la línia de construir un espai urbà sostenible i afavoridor del benestar animal. En aquest cas les mesures concretes són la implantació d'un pla d'esterilització felina, la millora dels parcs canins, la informació a la ciutadania sobre la prevenció de plagues, millorar el manteniment i neteja de l'espai públic, instal·lació de papereres i augmentar el nombre d'arbres i plantes entre altres mesures.

Benetússer ciutat educadora i integradora és el títol del cinqué dels objectius generals del Pla. En ell s'assenyalen accions com a programes d'educació en valors, campanyes de sensibilització ciutadana de neteja viària o de l'ús de bosses de plàstic, la creació d'un centre de dia o la creació d'espais per a l'oci infantil i juvenil i jocs igualitaris.

La millora de la qualitat dels serveis municipals és un altre dels compromisos que assumeix el consistori amb el nou Pla d'Acció Local. Algunes de les millores que proposa el document són facilitar l'assessorament jurídic per a temes de violència de gènere, habilitar una wifi pública, o protocol per al lloguer de locals i sales municipals o la creació d'un punt d'ajuda per a la tramitació de sol·licituds telemàtiques.

L'última de les línies estratègiques del nou PAL és el foment de la participació ciutadana que s'haurà de materialitzar, segons marca el document, amb accions com la creació d'un consell d'associacions, l'engegada de pressupostos participatius o la celebració de plens de la ciutadania.

Lliurament del document al Fòrum de Participació Ciutadana

L'alcaldessa de Benetússer Eva Sanz ha lliurat una còpia del nou Pla d'Acció Local a Fina Ferriols, presidenta del Fòrum de Participació Ciutadana de l'Agenda 21 Local. Aquest organisme, a més de participar en l'elaboració del nou PAL, realitzarà les funcions d'auditoria per a vetlar pel compliment dels compromisos adquirits.

"Aquest pla ens va a ajudar a construir un municipi més habitable, amb un desenvolupament urbà sostenible, integrador i on es tinga en compte en primer lloc a les persones, ha explicat després del lliurament del document l'alcaldessa Eva Sanz. Per la seua banda, Fina Ferriols ha destacat la importància que l'ajuntament "tinga en compte el paper de la ciutadania en les decisions de com volem que siga Benetússer dins de cinc anys". "El document arreplega algunes de les qüestions que s'han quedat pendents en el PAL anterior i pel que hem pogut veure la majoria dels objectius són assolibles", va explicar en el moment del lliurament Fina Ferriols.

Destacats