Arranca la tercera consulta ciutadana #DecidimVLC

Arranca la tercera consulta ciutadana #DecidimVLC

Comença el tercer procés #DecidimVLC, la iniciativa que busca assegurar la participació de la ciutadania i l’apoderament de veïns i veïnes en la presa de decisions sobre les inversions que cal realitzar al municipi i en el disseny del model de ciutat. La regidora de Participació Ciutadana, Neus Fàbregas, ha presentat hui la convocatòria, que en aquesta ocasió ofereix diverses novetats.

La principal novetat és que, per primera vegada, no sols serà la societat civil la que plantejarà les propostes que seran sotmeses a votació, sinó que també des dels servicis de l’Ajuntament es presenten projectes que cal realitzar, i que ja poden ser consultats en la web <https://decidimvlc.valència.es/>. En segon lloc, tota la informació sobre les convocatòries anteriors: els projectes aprovats, el seu pressupost i el seu estat d’execució, està ja disponible en la mateixa web, i s’anirà actualitzant cada mes, de manera que les i els interessats podran conéixer l’evolució progressiva de les actuacions. Finalment, en aquesta convocatòria es posarà en marxa, de manera experimental, un sistema de votació per mitjà d’urna digital, que està desenvolupant la Regidoria de Transparència amb la Càtedra Govern Obert de la Universitat Politècnica de València, amb l’objectiu d’acabar amb l’anomenada bretxa digital, és a dir, la falta d’accés als mitjans de participació digitals per part de determinats sectors socials.

Totes aquestes novetats configuren una convocatòria en què, en paraules de Neus Fàbregas, el que es vol és promoure el pensament “sobre el model de ciutat que volem, sobre els elements comuns, ja no tant des del barri o des del districte urbà, sinó sobretot des del concepte global de ciutat”. Com és conegut, la Consulta Ciutadana d’Inversions és un mecanisme de participació local que contribueix perquè les veïnes i veïns de la ciutat de València s’involucren en la presa de decisions sobre l’execució del pressupost municipal destinat a realitzar inversions.

Per això, des dels servicis municipals també s’ha realitzat un gran esforç per a plantejar projectes globals d’interés ciutadà que puguen formar part de la votació general en aquesta convocatòria. En total, els tècnics de l’Ajuntament han plantejat 16 projectes de diferent caràcter i dimensions, tots de ciutat:: millora de l’eficiència energètica de la instal·lació d’enllumenat; centre de recuperació de gats del carrer; creació d’illes sonores en la ciutat de València; actualització i modernització d’imatge i continguts de les IDEs (Instal·lacions Esportives Elementals); construcció d’un nou camp de futbol i vestuaris; banys públics en el jardí del riu Túria; intervenció urbanística en el pas subterrani de l’autovia del Saler; subministrament i col·locació de bancs en diversos llocs de la ciutat; centre municipal d’activitat per a persones majors; wifi públic als pobles de València; instal·lació de papereres ecològiques, de jardins amb dispensador de borses; soterrament de contenidors de residus urbans en la via pública, en nuclis històrics; restauració refugi guerra civil; reurbanització de les avingudes Peréz Galdós i Giorgeta; carril bici en Gran Via Ferra el Catòlic-Ramón y Cajal; i carril bici en Serreria.

Des de hui i fins al pròxim 8 de novembre, totes les persones majors de 16 anys empadronades a València poden presentar les seues propostes d’inversió per a un àmbit urbà concret o per al conjunt de la ciutat, i el mínim de suports que haurà de recollir cada proposta per a passar a la fase d’estudi de viabilitat serà de 100, les de la ciutadania, i 200 els projectes plantejats per l’Ajuntament. Cada persona podrà donar suport a un màxim de 5 propostes d’inversió.

Del 9 al 30 de novembre, les propostes que hagen aconseguit els suports suficients passaran a ser estudiades pels servicis tècnics municipals, els quals valoraran que compleixen els requisits de legalitat i viabilitat i pressupostaran el cost de cada una. Immediatament després, de l’1 al 15 de desembre, es realitzarà la fase de votació en si, en què es decidirà com gastar el pressupost total de 7 milions d’euros. El sistema de votació serà de “llista de la compra”, és a dir, cada persona podrà anar votant propostes fins a sumar-ne l’import total, o només les que més agraden sense necessitat d’arribar a eixa quantitat. I les propostes més votades, fins on arribe el pressupost, seran les que iniciaran la seua execució en 2018.

URNA DIGITAL

Com en les ocasions anteriors, els vots i els suports podran realitzar-se per via telemàtica a les seus de les juntes de districte i dels centres municipals de joventut, amb assistència. Però es posarà en marxa un projecte pilot de votació per mitjà d’urna digital, que es pretén normalitzar en la convocatòria de l’any que ve, una vegada validat el seu funcionament, “i que pot convertir-se en una molt potent ferramenta per a impulsar l’apoderament ciutadà i la participació de les entitats socials de la ciutat”, en paraules de la regidora.

Aquesta urna digital serà testada els dies 9 i 12 de desembre, a la plaça de la Mare de Déu i a l’Ajuntament (Saló de Cristalls), respectivament, per a analitzar la seua funcionalitat de cara a accions futures.

Finalment, totes les persones interessades a conéixer l’estat dels projectes que han format part dels pressupostos participatius en les convocatòries anteriors ja disposen de tota la informació detallada en la web <https://decidimvlc.valència.es/>, en l’apartat “Anys anteriors”. Allí s’han inclòs els resultats de les votacions anteriors, els mapes de localització de les actuacions, estadístiques de participació, estats d’execució i pressupost, entre altres dades, i s’actualitzen cada mes.

La regidora de Participació Ciutadana, Neus Fàbregas, ha animat la ciutadania en general, i la joventut en particular, “perquè prenguen part en aquesta acció participativa i s’impliquen en el model i en el disseny de la ciutat en què habitem i que volem”.

tags

Valencia en Blanc i Negre

futbol plataforma per la llengua
Compartir

Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dos + deu =