L'anterior Consell va vendre irregularment Terra Mítica amb un pufo de 200 milions d'euros

El contracte de compravenda, que va consistir a canviar 81 milions pel 22,3% d'un euro, es va tramitar en 2012 sense la preceptiva autorització del Consell i sense informe de l'Advocacia com estableix la normativa

Guardar

terra_mitica
terra_mitica

L'expedient de compravenda de Terra Mítica va ser irregular legalment i des del punt de vista del procediment, segons va denunciar ahir el director de la Societat Projectes Temàtics de la Comunitat (SPTCV), Antonio Rodes. La venda es va produir en 2012 i la gestió del parc d'atraccions va costar a les arques públiques prop de 200 milions d'euros.

La venda hauria d'haver-se realitzat mitjançant un contracte que exigeix "majors controls". Concretament, hauria d'haver comptat amb la llum verda de l'Advocacia de la Generalitat, i amb l'autorització del mateix Consell, però cap d'aquests passos es va fer, segons va denunciar Rodes.

Aquest és el procediment a seguir en "aquells casos que suposen la compravenda d'actius amb especial incidència en el balanç de l'entitat", va assenyalar el director de la SPTCV, empresa que gestionava el parc. "Algú té algun dubte que, en el cas de Terra Mítica, canviar 81 milions pel 22,3% d'un euro no tenia una especial incidència en el balanç de la companyia?". A més, Rodes ha revelat que en 2007, 2009, 2010 i 2011 "es van concedir préstecs a la societat sense el corresponent informe d'Advocacia".

Antonio Rodes compareix en les Corts Valencianes

200 milions enterrats a Terra Mítica

La pèrdua total de la Generalitat, a través de SPTCV a Terra Mítica, va ser de 81 milions (69,4 d'aportacions al capital més 11,4 de condonació). Tot açò, sense comptar els 140 milions que va costar l'expropiació i urbanització dels terrenys adjacents. D'aquests, s'han recuperat 24,5 milions per la venda de terrenys en el Pedui Benidorm-Finestrat, amb el que la pèrdua a Terra Mítica a través de la SPTCV ascendeix als 200 milions.

Segons va informar Rodes, la Generalitat ha posat recursos financers en la SPTCV des de la seua creació per valor de 1.201 milions d'euros fins al 31 de desembre de 2015. En l'últim balanç realitzat per l'actual Consell, la Societat comptava amb un valor de 214 milions, la qual cosa suposa que havia perdut 987 milions d'euros des de la seua creació.

L'actual director de la SPTCV va qualificar d'"erràtic" el desenvolupament de la societat durant l'anterior etapa, i va destacar "la desmesura i el descontrol dels recursos financers" en la gestió del Consell del Partit Popular. "No hi ha un sector de la producció, per ampli que aquest siga, capaç d'integrar el seu currículum", va sentenciar. "Tampoc va haver-hi coherència en el seu propòsit ni en la seua finalitat. És més que dubtós que algú puga trobar, una vegada assumida la ruïna financera, rendibilitat social en els enderrocs d'un balanç històric tan calamitós".

Antonio Rodes ha realitzat, segons les seues pròpies paraules, una anàlisi "el més rigorosa possible" de l'activitat de la societat i de les seues empreses filials i participades des de la seua creació, desgranant les operacions que l'han portat a estar pràcticament en fallida tècnica. Les dades són reveladores, ja que reflecteixen que d'aqueixos 1.201 milions, si van destinar 576 milions a constituir immobilitzat material i 655 a sufragar costos de la matriu, filials i participades.

Terra Mítica

"El 52% dels diners va ser a pèrdues".

Les conclusions que va extraure Antonio Rodes van revelar que "el 52% dels diners de la SPTCV va ser a pèrdues i el 48% a inversions tangibles i materials, les quals en molts casos tenien un dubtós benefici social".

D'entre les despeses de la SPTCV destaquen inversions associades a Terra Mítica, per un valor de 255 milions d'euros, però també en la Ciutat de la Llum (398 milions), en la Fórmula 1 entre 2009 i 2011 (72 milions), en els aeroports de Castelló i de Torrevieja (77 i 54 milions) o en la Volvo Ocean Race (50 milions).

A més d'aquestes inversions, en els exercicis que van des de 1996 a 2004 no existeix comptabilitat que puga imputar-se a projectes en Pèrdues i Guanys, anant tot a Despeses Generals. "L'alegria inversora desplegada per la societat en els moments de bonança va seguir una sobtada aturada en els moments durs de la crisi el que es va traduir en la paralització o empantanament de diversos projectes, la qual cosa va suposar un greu perjudici per als ciutadans", va assegurar Rodes.

Per això, va assegurar que "alertat per la trajectòria", el Consell del Partit Popular va decidir liquidar la SPTCV, "produint una sèrie encadenada de conflictes entre les diferents administracions de la Generalitat per causa dels drets, obligacions, projectes i plets. Sense dubte, un coherent colofó a una trajectòria tan singular".

Tanmateix, en arribar el nou Consell, la primera decisió "va ser rescatar a la SPTCV del corredor de la mort", en paraules de Rodes. Per a açò "era necessari netejar els problemes de la companyia dins ella sense traslladar-los a altres administracions", així que "es va dur a terme el sanejament dels estats financers de la societat".

Destacats