Alumnes de l'EASD exposen la mostra fotogràfica 'Railowsky Under. 30 x 30. Ground Rodalies'

La mostra s’emmarca dins del projecte ‘Rodalies’, un ventall de 18 exhibicions preparades per escoles i col·lectius fotogràfics que es poden contemplar a la xarxa de biblioteques de la ciutat de València

Guardar

_j161150
_j161150

Durant tres dècades la llibreria i fotogaleria Railowsky ha acollit exposicions fotogràfiques de tot tipus. "Jo no llig teoria, preferisc mantindre'm verge respecte a ella i exposar els descobriments que em vaig trobant", comenta Juan Pedro Font de Mora, fundador de l'establiment.

Eixa voluntat de no imposar-se dogmes, gèneres ni estils, de mostrar la diversitat i l'heterogeneïtat del món de la fotografia, s'ha plasmat a l'exposició 'Railowsky Under. 30 x 30. Ground Rodalies', que s'exhibeix amb motiu del 30 aniversari de l'icònica llibreria. Una exposició a la qual onze alumnes acabats de ser titulats als estudis de fotografia i creació audiovisual de l'Escola d'Art i Superior de Disseny de València (EASD) presenten onze històries diferents conjugant diversos estils i tècniques fotogràfiques. Els treballs s'exposen a la biblioteca municipal Clara Santiró i Font, situada a l'Espai Rambleta.

"La idea era fer una selecció el més eclèctica possible, perquè a l'escola sempre hem respectat el que l'alumne duu dins i ho hem volgut potenciar. I no hem volgut marcar mai un estil o una línia de treball", explica Jaume Fuster, professor de l'EASD.

El alumnat i professorat de l'Escola de Diseny i la llibreria Railowsky mantenen una estreta relació des de fa anys i, per això, han decidit treballar junts en la celebració d'aquests trenta anys. "Hem volgut que fóra una cosa molt diversa, que reflectisca els estudis que tenim ací i tota la gent que hi participa i els projectes que els alumnes fan a l'escola. Aglutina el millor que s'ha fet el passat curs", assenyala Fuster.

D'aquesta manera, a la mostra es podrà contemplar des d'una sèrie costumista sobre la sega de l'arròs fins un projecte conceptual de fotografia 2.0, passant per reportatges socials de la minoria gitana o els models de família no tradicional, fotografia de viatge o composicions d'estudi amb crítica social. "La temàtica és diversa i les tècniques també ho són. Juguem amb diferents formats i escales", afegieix el coordinador.

La mostra s'emmarca dins del projecte 'Rodalies', un ventall de 18 exhibicions preparades per escoles i col·lectius fotogràfics que es poden contemplar a la xarxa de biblioteques de la ciutat de València. L'itinerari d'exposicions vol ser la peça més propera de la celebració del trenté aniversari de la llibreria. A més, tres grans exposicions complementaran durant els pròxims sis mesos el recorregut expositiu per la celebració de l'aniversari: el Muvim, la Nau de la Universitat de València i la facultat de Belles Arts de la Universitat Politèctica de València.

"Per mi la part més bonica i més participativa és 'Rodalies'. Són els col·lectius i escoles de València que ens han acompanyat durant tot aquest temps", explica Font de Mora, qui subratlla que "és un tot un esdeveniment reunir a tants col·lectius unint els dos mons de Railowsky: el món dels llibres, perquè les mostres s'ubiquen fonamentalment en biblioteques, i el món de la fotografia, perquè són exposicions de fotografía". A més, afegeix que a les mostres que organitzen les escoles de fotografia participen sempre estudiants. "És una forma de donar participació a la gent jove", precisa.

De Railowsy destaca també el caràcter intergeneracional i la seua relació amb l'EASD. "Molts dels professors que han donat classe o que donen classe ara a l'escola han sigut amics, i molts d'ells, quan eren estudiants, venien a comprar llibres. Com portem trenta anys, hi ha dos generacions d'estudiants que han passat per ací. Han passat els pares i estan passant els fills ahora", explica el llibrer.

La llibreria, una institució a la ciutat de València, va ser guardonada al 2006 amb el premi de la Generalitat a la Difusió del llibre i la promoció de la lectura, i a la seua galeria, al llarg d'aquestes tres dècades, s'han exposat obres dels grans autors espanyols de la segona meitat del segle XX, com són els casos d'Alberto Schommer, Koldo Chamorro, Xavier Miserachs o Chema Madoz.

Font de Mora recorda que quan va obrir la llibreria va obrir les seves portes, al 1985,"era un món absolutament analògic, però finalitzat el segle XX una revolució digital bestial ha començat a transformar el món. La fotografia s'ha universalitzat i democratitzat. Hui poca gent fa fotografia analògica. És com una secta d'artesans". No obstant això, el propietari de la llibreria adverteix que encara que qualsevol persona pot fer una bona fotografia amb un mòbil, curiosament "hem perdut en capacitat de lectura, de cultura de la imatge. És una assignatura pendent."

Com un revulsiu per a estendre la cultura de la fotografia pels barris de València, les 18 exposicions que componen el recorregut de 'Rodalies' es mantindran obertes fins al 7 de desembre. Un recorregut "efímer", explica Font de Mora, per a condensar l'essència de tres dècades, com la fugacitat de l'instant decisiu de Cartier-Bresson que encapçala la cartelleria de les exposicions.

Destacats