Alternativa a l'ampliació de la V21 per a recuperar l'horta

Guardar

L'Ajuntament de València ha enviat hui al Ministeri de Foment el document on s'arreplega la proposta alternativa d'ampliació de la V21 en la seua entrada a València, després que el Ministeri decidira ajornar la reunió prevista amb el consistori per al mes de novembre passat. La proposta municipal recupera entre el 53% i el 62% d'horta, ja que el projecte previst pel ministeri de Foment s'assentaria sobre més de 80.000 metres quadrats de sòl rural, el 85% dels quals és horta protegida. L'alcalde de València, Joan Ribó, espera que "el Ministeri atenga aquesta proposta, lògica i viable, que permet a la ciutat comptar amb les infraestructures necessàries sense arrasar el patrimoni paisatgístic, cultural i econòmic que és l'horta de València".

El document enviat per l'Ajuntament de València al Ministeri detalla les modificacions plantejades pel consistori. Així, la principal modificació es basa en la reserva del domini públic, que es redueix dels 8 metres d'amplitud originaris a 2 metres, a comptar a partir del terraplé o de la línia exterior de la carretera. A més, als 2 metres de reserva s'afegeixen 5 metres només allà on siga necessària la construcció d'una via de servici per a l'accessibilitat de veïns i usuaris, tal com marca la legislació estatal. D'altra banda, l'Ajuntament planteja en la seua proposta que es revertisca a terrenys d'horta aquells trams que durant l'obra s'hagen ocupat per al pas de maquinària.

Aquestes modificacions "lògiques i viables", en paraules de l'alcalde Joan Ribó, suposarien la reducció d'un 53% de l'afecció a l'horta protegida, mantenint encara alguns camins de servici que, en cas de no considerar-se necessaris, reduirien aquesta afecció fins a un 62% del que proposa actualment el ministeri de Foment.

Així, cal tindre en compte que el sòl total afectat en la proposta actual de Foment és de 80.807 metres quadrats, que pràcticament en la seua totalitat (99,97%) són sòl rural no urbanitzat. El 85,68% d'eixe sòl correspon a horta protegida (68.621 metres quadrats). Les afeccions d'horta, amb la proposta del Ministeri a la mà, es produeixen, a més de per l'ampliació de l'autovia, per la reserva de domini públic que es fa per a futures ampliacions i per la construcció de camins de servici laterals; dues raons, aquestes últimes, que l'Ajuntament proposa reduir per a protegir al màxim possible els terrenys d'horta. Així, la proposició de l'Ajuntament inclou recuperar fins a 36.541 metres quadrats d'horta enfront de una afecció que es reduiria a 32.079 metres quadrats, destinant-se a vies 5.930 metres.

L'alternativa plantejada pel consistori, d'aquesta manera, "suposa una proposta lògica i viable, que permet a la ciutat comptar amb les infraestructures necessàries sense arrasar el patrimoni paisatgístic, cultural i econòmic que és l'horta de València", segons ha remarcat l'alcalde Joan Ribó. Fins i tot suposa una reducció en la despesa econòmica respecte al projecte originari de Foment i no resultaria necessari tornar a l'inici del procés administratiu, ni incrementar els terminis previstos, ja que amb un modificat del projecte seria suficient. El modificat és una opció per a dur endavant canvis en els projectes d'obra pública sense alterar excessivament els terminis que preveu la legislació per a casos com aquest.

L'alcalde de València ha recordat que la V21, al seu pas per València i les poblacions limítrofes, "travessa un espai d'altíssim valor patrimonial, cultural i ambiental, que és testimoni excepcional de la cultura i el desenvolupament econòmic al llarg de la història de València des de fa segles; uns factors als quals s'uneix l'importantíssim valor ambiental que arreplega la Llei de l'Horta". De fet, aquest tipus d'horta és única a tot Europa, i és una de les raons per les quals ha sigut reconegut com a Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO el Tribunal de les Aigües, així com ho és també la dieta mediterrània. Uns valors que ha defensat València davant Nacions Unides mitjançant el seu organisme encarregat de les polítiques alimentàries, la FAO.

És més, l'Ajuntament de València remarca que per a l'execució de l'obra d'ampliació de la V21 a la seua entrada a València i la posterior integració ambiental i paisatgística, s'ha de contemplar i seguir els plantejaments de la Llei de l'Horta i el seu Pla d'Acció Territorial, que tenen prevista la seua aprovació abans de l'estiu de 2018.

El passat 3 de novembre hi havia prevista una reunió amb el secretari d'Estat d'Infraestructures, Transport i Habitatge, Julio Gómez Pomar, que finalment no es va produir en ser ajornada pel mateix ministeri de Foment. Des d'aleshores, l'Ajuntament ha emplaçat en diverses ocasions al Ministeri a una trobada urgent per a abordar les possibles alternatives a l'ampliació de la V21 en la seua entrada a València. Atés l'interés del mateix Ajuntament a abordar aquesta qüestió, hui s'ha traslladat al ministeri de Foment el document d'alternativa a l'ampliació de la V21 per tal d'avançar en la consecució d'aquesta infraestructura alhora que es respecta l'horta protegida.

Finalment, tot i que no es contempla estrictament com a part integrant del projecte d'ampliació de la V21 al seu pas per València, l'Ajuntament ha recordat que l'Ajuntament i la Generalitat rebutgen el traçat que planteja el Ministeri respecte al denominat Accés Nord al Port de València, considerat inassumible tant per l'actual Consell, com per l'anterior, tenint en compte precisament la protecció de l'horta, l'ordenació de territori com a competència pròpia de la Comunitat Valenciana i la situació actual d'infrafinançament de la Generalitat.

Destacats