Àgueda Micó: 'Som el 11% de la població i, cada any, en comptes de donar-nos el 11% de les inversions, l'Estat ens dóna el 3,5%'

‘Amb el finançament ens estem jugant el pa de cada dia de la gent'

Guardar

manifestacion-financiacion-justa
manifestacion-financiacion-justa

València acollirà aquest dissabte, 18 de novembre, la manifestació per a reivindicar un finançament just per a la Comunitat Valenciana. Una cita que s'espera multitudinària, i a la qual no faltaran diferents entitats ciutadanes, així com la gran majoria de partits polítics, a excepció del Partit Popular. I per a parlar de tots els detalls sobre el 18N, així com de les conseqüències que suposa la infrafinanciació sostinguda per als valencians, València Extra ha parlat amb Àgueda Micó, coportaveu de Compromís.

Què representa la manifestació del 18N?

La manifestació del 18N és la resposta a una necessitat que tenim de cohesionar el missatge perquè els valencians i valencianes estem patint, des de fa molt temps, una greu discriminació. Aportem a l'Estat com si fórem una comunitat rica, quan en realitat som una comunitat pobra, que estem, en inversions, per sota de la mitjana.

Els valencians i valencianes som el 11% de la societat espanyola i el 10% del PIB espanyol. No obstant això, les inversions que hem rebut són del 3,5%. Aquesta situació sostinguda durant molt de temps provoca que tinguem un deute històric de més de vint mil milions d'euros, que estan acumulats per aquesta falta de finançament just. Llavors, tenim un problema amb el sistema de finançament, tenim un problema amb les inversions, i tenim un problema amb el deute històric, així com amb infraestructures com el Corredor del Mediterrani, que no arriba mai i que és essencial per a l'economia valenciana.

Per tant, hem arribat a un punt en el qual ja no podem més, i tota la societat s'ha unit. Els empresaris, els sindicats, la societat civil, les Cambres de comerç, les universitats i els partits polítics estaran el dissabte darrere de la pancarta. Tots, excepte el Partit Popular.

Respecte a l'absència del PP en la manifestació del 18N

Ací sí que faria una crida al Partit Popular perquè isca al carrer en companyia nostra. Aquesta manifestació no va en contra de ningú, al contrari. Va a favor dels valencians i les valencianes perquè hi ha determinades qüestions que necessiten la unitat i l'acció de tots i totes, i és una llàstima que ells, que se'n van a Madrid o a Barcelona a manifestar-se juntament amb els seus companys del PP, no vulguen eixir al carrer en companyia de la resta de la societat civil, dels partits, dels empresaris i dels sindicats a reclamar que no volem ser ni més ni menys que ningú. Que volem tenir un tracte just, i tenir una inversió concorde als cinc milions d'habitants que som els valencians. I és que al final, amb el finançament, ens estem jugant el pa de cada dia de la gent.

En què es podria invertir els diners si tinguérem un finançament just

Aquests diners els volem per a educació, per a sanitat i per a benestar social, que són les polítiques que tenim les comunitats autònomes assignades en la Constitució. La Generalitat Valenciana no arriba a final de mes, és a dir, per a poder pagar el que són les qüestions bàsiques, necessitem hipotecar-nos, és a dir, és com si una família per a poder pagar la llum, l'aigua i els aliments de cada mes haguera de demanar un préstec. Al final, gastem, cada any, més diners per al deute, que hem de pagar per culpa de la infrafinanciació, que per a fer els col·legis o per a fer hospitals. I això és el que no pot ser perquè nosaltres estem gestionant bé, no som una administració corrupta i aprofitem fins a l'últim cèntim per a millorar la vida dels valencians i valencianes. Però clar, no tenim suficients diners per a fer tot el que la societat valenciana necessita. Per tant, és fonamental reivindicar que el que volem és un tracte just.

Sobre el deute històric

Nosaltres som el 11% de la població i, cada any, en comptes de donar-nos el 11% de les inversions, l'Estat ens dóna el 3,5%. La diferència és el que ha generat que, cada any, s'acumule el deute perquè el finançament que rebem és com si fórem dos milions de persones, en comptes de cinc milions que és el que som. Això provoca que per a poder desenvolupar actuacions bàsiques ens hàgem d'endeutar. Però, clar, aquest deute està generat pel finançament injust que hem rebut al llarg de tots aquests anys.

És molt injust que no puguem arribar a final de mes, quan els valencians i les valencianes no han fet res dolent. El que no pot ser és que en altres comunitats autònomes puguen fer mamografies a partir dels 35 anys, o puguen tenir iPads para tots els xiquets en les escoles, i nosaltres no. Això no té cap sentit. Per tant, solament volem que ens donen els diners que ens corresponen en funció de la població que som. Enguany, les inversions per cada valencià era de 119 euros, mentre que en altres comunitats, com Castella i Lleó, tenien 420 euros per habitant. Amb la manifestació, volem visibilitzar el problema perquè Montoro i Mariano Rajoy donen una solució a la situació tan injusta que estem vivint.

Finalment, Per què s'ha sostingut tant de temps aquesta infrafinanciació per part del Govern Central?

Crec que s'ha sostingut aquesta infrafinanciació perquè mai hem tingut una veu valenciana pròpia en el Congrés de Diputats i en el Senat. Crec que els diputats valencians del Partit Popular i del Partit Socialista, tradicionalment, quan han anat a Madrid han fet el que els han dit, i mai s'ha visibilitzat aquesta problemàtica valenciana, mai hem tingut força política a Madrid. Jo crec que Compromís, en aquest sentit, com a projecte polític fa una labor fonamental per a visualitzar els problemes dels valencians a Madrid. I jo, ací, he de nomenar a Baldoví, que s'ha convertit en el portaveu de tots els valencians i valencianes a Madrid.

Arxivat a:

Destacats