València incrementa les adhesions de Milà per al pacte mundial per l'alimentació sostenible

Guardar

València acull en octubre la trobada internacional, de caràcter anual, d'alcaldes i alcaldesses de les ciutats implicades en treballar per a desenvolupar sistemes alimentaris sostenibles i inclusius, basats en els drets de les persones. En aquesta trobada, que se celebrarà en el marc de la programació de la Capitalitat Mundial de l'Alimentació Sostenible, una condició que ostenta enguany la ciutat del Túria, es donaran cita més d'un centenar de responsables municipals. De moment, han confirmat uns 70, entre els quals es troben representants de ciutats que s'afegeixen, per primera volta, al conegut Pacte de Milà, com ara l'alcalde de Nova Delhi, així com portaveus d'altres xarxes implicades en l'alimentació sostenible.

La regidora d'Agricultura, Consol Castillo, el regidor de Comerç, Carlos Galiana, i el Comissionat especial de València Capital Mundial de l'Alimentació, Vicent Domingo s'han fet ressò hui d'aquesta notícia que han considerat "un èxit, fruit del treball desenvolupat a la ciutat des que va ser nomenada seu per a organitzar aquesta trobada anual on es reuneixen responsables de les ciutats signatàries del Pacte de Política Alimentària Urbana de Milà (Pacte de Milà).

La cita serà els dies 19, 20 i 21, al Palau de Congressos, i tal com han explicat Consol Castillo i Carlos Galiana, "serà una oportunitat per a compartir la riquesa i experiència històrica de la nostra ciutat en temes d'agricultura, horta i alimentació sostenible". Concretament, la regidora d'Agricultura ha destacat que l'Ajuntament de València treballa "perquè les polítiques de la ciutat pivoten entorn de l'alimentació, i en eixa línia s'estan duent a terme multitud d'accions". Per exemple, "hem valorat els productes de proximitat i la gastronomia de la ciutat, hem apostat per reutilitzar els aliments que actualment es rebutgen, per conscienciar el consumidor de la importància de l'alimentació saludable i sostenible i per a incorporar gent jove a la producció agrícola".

Per la seua banda, el regidor de Comerç ha ressaltat "l'aposta que el Govern de la Nau ha fet per impulsar els mercats muncipals,on la ciutadania pot trobar els productes de kilòmetre zero", i ha parlat d'altres polítiques d'agroecologia que s'exposaran la pròxima setmana en les jornades "Societat Civil i Ciutats Sostenibles" que també se celebren a València amb motiu de la Capitalitat Mundial de l'Alimentació Sostenible.

Per la seua banda, Vicent Domingo, qui ha plantejat "que les ciutats han de ser responsables per a trobar solucions al repte d'aconseguir que l'alimentació siga un dret universal", ha manifestat "que l'objectiu de l'actual Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible és que la reunió de València siga un punt d'inflexió per a reconsiderar el millor tracte al xicotet productor, apostar per dietes saludables i per acabar amb el malbaratament del menjar".

"A València es reuniran experts en matèria d'alimentació sostenible, a més del Comité Científic i Social. La cimera ha de suposar un impuls decisiu en la línia de ciutats més unides per a evitar la fam al món i per a garantir la sostenibilitat de sistemes alimentaris locals", ha conclòs.

Destacats